Віктор Аверкієв

Віктор Аверкієв

кореспондент, м. Теребовля

В Теребовлі створюється унікальний музей-майстерня

19.10.2019 13:13   Джерело: TeNews
Автор : Віктор Аверкієв

18 жовтня  2019 року ініціативна група по реорганізації музею в складі – його директора Володимира Худого, начальника відділу промоції Теребовлянської міської ради Ірини Слободян, наукового працівника музею Ігоря Зінчишина, краєзнавця та ІТ-спеціаліста  Ярослава Ярошевського, директора туристично-інформаційного центру м. Теребовля Степана Зелінського поділилися про те, на якому етапі перетворень зараз перебуває цей заклад, які грантові програми задіяні, коли планується відкриття оновленого музею та як він буде оснащений.

Першою виступила Ірина Слободян, вона сказала наступне: «Музей в Теребовлянській громаді є фактично чемпіоном по кількості грантових програм та проектів в яких він бере участь. Перезавантаження музею почалося тоді, коли став установою громади і сьогодні він бере участь у трьох грантових проектах. На ремонт складських підвальних приміщень, встановлення опалення, нових вікон та дверей з місцевого бюджету витрачено 500 тис. гр.., з державного – 530 тис. гр.. Другий проект, в якому бере участь музей-майстерня, це програма DOBRE. Завдяки цьому було повністю змінено фасад будівлі, замінений дах. Отже, все вже було, але наповнення музею бракувало, тому він взяв участь в одному з напрямків конкурсних проектів «Український культурний фонд», а саме «Створюємо інноваційний культурний продукт». Завдяки цьому ми сподіваємося, що втілиться у життя головний унікальний задум директора музею про музей на дереві. Адже, 492 тис. гр.., які ми отримали як грант, допоможуть нам закінчити всі роботи і відкрити оновлений заклад десь на весні 2020 року».

Фото: Олег Капуста

 

Фото: Олег Капуста

 

Фото: Олег Капуста

До речі, Володимир Худий власноруч створює елементи наповнюваності музею, а із соратниками придумують все нове й незвичне для подібних закладів. Він повідомив те, що цікавило всіх найбільше: «Звичайно, старий музей працював, приймав відвідувачів тощо, але час нині не той, новий, тому ми вирішили зробити наш музей особливим, хоч і повторним для наслідування. Вже сьогодні в облаштованих належним чином підвальних приміщеннях діють у нас майстер-класи, на них можна розмальовувати тарілки чи горнятка, випалювати на дереві, ліпити глечики на гончарному крузі. Ми вже приймаємо туристів і вони можуть не лише почути та побачити, а й чогось навчитися практично. В наших планах є й створення зони для паркування туристичних авто. Все ж таки – що ж то за музей на дереві? А це така штука, що дерево буде йти від фундаменту і аж під по новому зроблений дах, через перекриття між поверхами. Біля дерева ми залишили місця для презентацій різних мистецьких експозицій. На дереві, на його гілках, біля нього будуть дереворити, експонати нашого умільця  Остапа Пасіки. Також буде пасіка і дегустація меду, всього не перерахувати чим ми здивуємо кожного туриста. Наша група міркувала над тим постійно, щоб вразити туриста, збудити в ньому небувалу цікавість та захоплення і, думаю, все це здійсниться в повній мірі».

Фото: Олег Капуста

 

Фото: Олег Капуста

Бувший директор музею, а нині науковий його співробітник пан Ігор Зінчишин підтвердив слова директора і сказав, що з молодими працюється легко, добре, завзято і по молодечому, висловив впевненість, що всі їх спільні задуми скоро наберуть реальності.

«Моя частина роботи в команді перетворення музею,- продовжив спілкування Ярослав Ярошевський, -  полягає у створенні сучасного сайту в Інтернеті для музею. На ньому буде висвітлена повна інформація про всі відділи музею, його експонати, а також про послуги, про нашу команду, про те, що будуть говорити про нас і т.п. З цікавого інтерактивного в музеї буде наступне: в скляних вітринах, які вже є, біля експонатів стоятимуть QR-коди, за допомогою яких можна буде дізнатися додаткову інформацію про даний експонат. Крім того, в музеї практикуватимуться аудіо-екскурсії: це, коли відвідувач сам мандрує музеєм та одночасно слухає записану екскурсію. Планується ще багато цікавого, але це вже буде трохи згодом».

Фото: Олег Капуста

 

Фото: Олег Капуста

Степан Зелінський доповнив пана Ярослава на рахунок аудіо-екскурсій, сказав, що вони будуть проводитися не лише українською, а й англійською, польською мовами і, що це вже розроблено. «По туризмі скажу таке, - продовжує Степан, - всі наші майбутні екскурсії будуть починатися з музею, адже там буде на що подивитися кожному, в тому числі й іноземцям. Минуло року ми прийняли 1200 екскурсантів, цього року ця цифра подвоїлася. Кожна четверта група у нас попадала на майстер-класи, а з відкриттям музею-майстерні дана тенденція іще збільшиться, на мою думку. Так, що я впевнено заявляю, що потік туристів стане набагато значнішим з відкриттям музею».

За матеріалами прес-конференції з Теребовлянського медіа-центру.

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі