Ольга Шахін знає, як мрію перетворити на реальність

18.10.2019 18:43   Джерело: Голос
Опубліковано : Новини Тернопільщини

У Тернополі відбулася презентація 31 номеру журналу City Life, присвяченого ТОП-особистостям міста. Серед героїв випуску журналу — підприємиця, громадська діячка та меценатка Ольга Шахін.

— Пані Ольго, які цінності Ви взяли у доросле життя зі свого дитинства та юності?

— Я – корінна тернополянка, народилася і виросла в звичайній не заможній тернопільській сім’ї. Мати працювала бухгалтером, а батько — економістом. У підлітковому віці через сімейні обставини я була змушена взяти на себе виконання значної частки домашніх обов’язків. Я навчилася дбати про себе з раннього віку, тож ніколи не губилася перед труднощами, які ставали на життєвому шляху.

Для здобуття першої вищої освіти вступила до Тернопільського технічного університету імені І. Пулюя, де отримала диплом інженера-механіка. Навчання доводилося поєднувати з вихованням маленького сина, якого ростила без фінансової підтримки родичів.

Читайте також

Асоціація жінок України «Дія» отримала 1 місце в Social Project (Фото)
Ольга Шахін: «Схиляюсь перед кожною і кожним, хто обрав цю професійну ниву!»
У Тернополі пройшов всеукраїнський жіночий бізнес-форум Lady Fest

Ще в юності взяла на себе відповідальність за своє життя, наростила внутрішні опори. Я мала мрію і дуже сильно вірила в неї. Але при цьому розуміла, що без моїх власних зусиль, без дії – я так і залишуся лише мрійницею. Тому багато працювала. Це й допомогло стати успішною підприємницею та досягти визнання оточуючих.

— Який стимул дав наснаги, щоби спробувати себе в бізнесі?

— Мій син. Хотілося забезпечити гідне майбутнє своїй дитині. Спочатку я займалася торгівлею, працювала в сфері громадського харчування. Але згодом на свій страх і ризик, продала власне помешкання та взяла банківський кредит . Це дало мені змогу в 1997 році розпочати власну справу в сфері нерухомості.

— Чому сьогодні, уже з великим досвідом у підприємництві, продовжуєте навчатися?

— Відчуваю потребу постійно розвиватися, самовдосконалюватися. Я здобула другу вищу освіту в Тернопільській академії народного господарства за спеціальністю «економіка підприємництва», але не зупинилася на цьому і продовжую здобувати фахові знання як учасник програми Highmark Succeful Business Principles course. Восени 2019 року вступила до аспірантури ТНЕУ.

— Чому для Вас так важливо допомагати іншим колегам-підприємцям, молодим людям?

— Справді, своїм досвідом, напрацюваннями, здобутками та історією життя я залюбки ділюся – зокрема, на зустрічах зі студентами та жінками, які тільки-но розпочинають власну справу або шукають себе у житті. Часто беру участь у різноманітних Форумах та експертних зустрічах. Адже дуже хочеться застерегти початківців від помилок, мотивувати їх у досягненні успіху, підштовхнути до розвитку.

В тому числі задля цього я й розпочала громадську діяльність. Маючи власний досвід ведення власного бізнесу, професійні знання та усвідомлюючи причини труднощів у розвитку малого й середнього підприємництва, разом з однодумцями в 2008 році створила громадську організацію «Підприємці Галичини». Очолюю її й донині.

Для участі в подоланні законодавчих прогалин у сфері підприємництва, в 2011 році я долучилася до Всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця».

— А як у Вас з’явилася ідея щодо сприяння жіночому рухові?

— Зростаючи особистісно, роблячи перші кроки в обраній справі, не раз відчувала на собі негативний вплив гендерних стереотипів, зверхнє ставлення до себе, як до підприємниці-жінки.

Зрештою, зрозуміла, що на краще ситуацію здатна змінити консолідація та підтримка жінок. Саме цей чинник допомагає жінкам впевнено реалізовувати себе не лише в бізнесі, але й інших сферах життя, проявляти здібності та таланти. Тож я вирішила розвивати жіночий рух на Тернопільщині. Відтак у серпні 2018 року започаткувала та очолила місцевий осередок ГО «Асоціація жінок України «Дія».

— Ви — відома на Тернопіллі меценатка, яка допомагає потребуючим. Розкажіть, будь ласка, про благодійні проекти, які Вам вдається реалізовувати.

— Подолавши в минулому непрості періоди у власному житті, я вважаю своїм обов’язком допомагати іншим – тим, для кого доля приготувала випробування. Тому благодійність та меценатство стало невід’ємною частиною моєї громадської діяльності. Я надаю системну підтримку місцевим культурно-мистецьким та соціальним заходам, акціям і проектам, а у 2019 році заснувала БО «Благодійний Фонд Ольги Шахін».

Докладаючись до вирішення багатьох суспільних проблем, я ініціювала два соціальні телепроекти на каналі «Тернопіль-1»: соціальне реаліті «Небайдужі», в рамках якого надається допомога особам, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, а також студійні програми «Про жіноче» і «Про все, що варто знати» – поради експертів та історії успіху.

Ставши громадською діячкою та меценаткою, я поставила собі за мету втілювати ті проекти, які допоможуть жінкам змінити умови їхнього життя на більш якісні та досягти самореалізації; нужденним – отримати підтримку в часи скрути; дітям та молоді – мати можливість реалізувати свої здібності та таланти.

— Насамкінець поцікавлюся: хто є тилом бізнес-леді, громадської діячки та меценатки Ольги Шахін?

— У мене чудова сім’я: люблячий та турботливий чоловік – опора й підтримка в усіх моїх починаннях, а також гордість та джерело натхнення – уже дорослий син Володимир та невістка Олена.

Довідково. Багатогранна підприємницька та громадська діяльність Ольги Шахін визнана на найвищих рівнях – у листопаді 2018 року вона отримала звання амбасадорки «Міжнародної Амбасади жінок-підприємниць», а весною цього року під час ІІІ Міжнародного бізнес-форуму BusinessWoman-2019, який відвідали жінки з 25 країн світу, нашу землячку нагородили Бурштиновою зіркою – відтак вона була визнана «Бізнес-вумен 2018».  Ольга Шахін має численні відзнаки від громадських організацій, духовенства та органів місцевого самоврядування, в тому числі знак народної пошани – медаль «За благодійність», яку їй вручили у Польщі та пам’ятну медаль «За благодійну діяльність» від Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку.

Реалізовуючи проекти на підтримку жіноцтва, очолюваний Ольгою Шахін осередок ГО «Асоціація жінок України «Дія» став партнером проведення у Тернополі жіночого бізнес-форуму «Lady Fest Ternopil-2019», який відбувся 2-3 жовтня цього року.

Володимир УРУСЬКИЙ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Голос  

Коментарі