На Тернопільщині віднайшли «Чорну Мадонну»

11.10.2019 21:03   Джерело: TeNews
Опубліковано : Анастасія Флейтута

 У селі Великий Ходачків, досліджуючи історію давно забутого та зруйнованого костелу Діви Марії, засновник благодійного фонду «Пам'ять і любов» Андрій Савчук із групою волонтерів віднайшли ікону Марії Божої Ченстоховської. Ікона вважається однією з найбільш відомих і шанованих святинь Польщі та Центральної Європи. Навіть копії цього образу вважаються чудотворними.

Як зазначають місцеві жителі, самий костел не був оздобленими настінними малюнками, лише мав два бічних вівтарі та декілька скульптур святих. У вівтарній частині була розміщена ікона Марії Божої Ченстоховської, а у святкові дні звучав орган.

Сама же ікона, згідно з енциклопедичними даними, написана за переказами євангелістом Лукою в Єрусалимі, на кришці стола Святого сімейства в Сіонській світлиці. Вона шанується однаково католиками та православними. Через темний відтінок обличчя також відома як «Чорна Мадонна». На знахідці також є зазначена дата створення  — написана в 1881 році.

null

 

null
 

 

null

 

До слова, Великоходачківську ікону Ченстоховської Богоматері, після приходу комуністів, переховувала родина Еміліани Пахолок. Після здобуття Незалежності України, святиню передали до церкви. Засновники благодійного фонду «Пам'ять і любов» надіються, що після відновлення костелу. Святиня займе своє почесне місце у храмі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі