Письменниця з тернопільським корінням отримала Нобелівську премію

Опубліковано:
10 Жовтня, 2019

Польська письменниця з українським корінням Ольга Токарчу стала Нобелівським лауреатом. Жінка, 10 жовтня, отримала премію у галузі літератури за «наративну фантазію, яка з енциклопедичною пристрастю представляє перетин кодонів як форму життя».

Письменницю вважають провідною польською романісткою свого покоління, хоча Ольга не приховує свого українського коріння. Сама ж її родина походить із Тернопільщини. Бабця Ольги була українкою — походить з Токів Підволочиського району, а дідо був поляком. Після війни її родина розпорошилася по світу — дехто виїхав до Франції, хто до Польщі, а дехто залишився жити у Львові та Збаражі.

Ольга Токарчук закінчила факультету психології Варшавського університету. Після навчання працювала психотерапевтом у Валбжиху. Коли її перші твори набули популярності, звільнилася з роботи та, переїхавши до Нової Руди, присвятила себе літературній праці.

Письменниця отримала багато нагород, серед яких: премія Польського товариства книговидавців, премією фундації ім. Костельських, «Паспортом» журналу «Політика», а кількома номінаціями до літературної премії «Ніке», чотирикратна лауреатка «Читачів Ніке». Торік, за книгу «Бігуни» отримала Міжнародну Букерівську премію.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Міжнародну Букерівську премію, #нобелівська премія, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #Ольга Токарчук, #письменниця, #романістка, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: