Фільм про спільну боротьбу українських і польських повстанців показали у Тернополі

Опубліковано:
29 Вересня, 2019

Про спільну боротьбу українських та польських повстанців проти нацистів і комуністів під час Другої світової війни розповідає фільм “Рубіж. Грубешівська операція”. Символічна взаємодія УПА та польської Армії Крайової найбільше проявилася на українсько-польському прикордонні.

Допрем’єрний показ кінострічки відбувся в Тернополі 27 вересня в Сінема Сіті Тернопіль за підтримки Тернопільської Кінокомісії.

null

 

null

 

null

Два воїни – один з Української повстанської армії, другий – з польської Армії Крайової розповідають про жахи радянської та німецької окупації у 1939-1946 роках та сперечаються про колишні взаємні кривди. Вони билися з нацистами, протистояли комуністам, нівечили долі одне одному, але врешті-решт усвідомили, що їхня взаємна боротьба була завжди вигідна лише сильним цього світу – спершу Гітлеру, а пізніше – Сталіну. Їхня історія – це історія двох народів, які пройшли шлях від ненависті до єднання у боротьбі проти спільного ворога – нещадної комуністичної імперії. Глибоко символічна співпраця УПА та АК найпотужніше проявилася на україно-польському прикордонні – там, де прокотилося кілька хвиль світової війни, де під пресом НКВД та СС гинули тисячі невинних людей і де вкрай важко визначити рубіж між українським та польським народами.

Саме там, у ніч на 28травня 1946 року, відбулася найбільш пам’ятна спільна операція послідовників АК ( Армія Крайова), організації ВіН (Вольность і Нєзавіслость), та УПА – напад на контрольоване комуністами польське місто Грубешів.

Тарас Лазер, автор сценарію, після показу фільму розповів глядачам, що створити такий фільм його спонукало бажання розібратися в історичних колізіях. Задля створення фільму її авторам довелося плідно попрацювати в українських та польських архівах. Також вони відшукували очевидців цих подій чи їхніх нащадків. Консультантами виступали працівники Українського інституту національної пам’яті.

null

 

null

 

null

Саме “Грубешівську операцію” історики вважають спільним збройним протистоянням українців та поляків комуністичному режимові.

Документальні кадри фільму супроводжує пісня «Гей соколи». Власну версію спеціально для фільму написала лідерка гурту Mavka Ірина Лазер.

Дуже символічно, що в залі було багато молоді, десь такого віку, як ті молоді люди, які брали участь в УПА , АК у ті часи, так і люди похилого віку, які добре обізнані про події тих часів.

Так, Ігор Андрійович Олещук, член Юнацтва ОУН, політичний в’язень сталінського режиму, а нині старший науковий співробітник Тернопільського меморіального музею політичних в’язнів, зазначив, що такі фільми вкрай необхідні для вивчення історії України і проведення просвітницької роботи, адже це безцінні уроки ціною життя тисяч людей двох держав, яких цькували один проти одного, щоб позбавити незалежності.

Василь Капустинський, студент Тернопільського національного економічного університету , юридичного факультету , учасник Проводу осередку Молодіжного Націоналістичного Конгресу, зазначив, що фільм має велику місію показати молоді, що між нашими народами має бути не ворожнеча, часто спровокована, головним ворогом, а плідна співпраця двох сусідів.

В автора сценарію Тараса Лазера та  учасника молодіжного руху УПА Ігоря Андрійовича Олещука виникло стільки спільних тем для розмови, що після перегляду фільму вони разом поїхали до Тернопільського меморіального музею політичних в’язнів, де пан Ігор провів для гостя пізнавальну екскурсію .

null

 

null

 

null

Вхід для перегляду був вільним, за що ми дякуємо Тетяні Басализі, директорці Сінема Сіті Тернрпіль.
Організатори показу пообіцяли повторити показ для тих, хто не встиг його побачити 27 вересня.

Довідково: Документальний фільм “Рубіж. Грубешівська операція”, знято за підтримки Державної агенції з питань кіно в Україні, Польського іституту, Інституту пам`яті у 2019 році. Режисером стрічки є Олеся Моргунець – Ісаєнко, автором сценарію – Тарас Лазер. Продюсер картини – Артем Денисов. Оператор – Євген Кирей. Художник постановник – Ольга Гаврилова. Режисер монтажу – Роман Сенчук

Наталія Орищак, член Тернопільської Кінокомісії

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кіно, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фільм
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: