Про проєкт переможець та музей-скансен черняхівської культури у с. Чернелів-Руський розкажуть у «Літературному Тернопіллі»

Опубліковано:
25 Вересня, 2019

Музей-скансен черняхівської культури у с. Чернелів-Руський, що у Тернопільському районі запланував відкрити у 1990-х роках тернопільській археолог Ігор Ґерета. Мрію Ігоря Ґерети учні,послідовники й просто небайдужі люди втілюють в життя. Одним з можливих варіантів залучення коштів стала участь у конкурсі “Малі міста – великі враження”. Про перемогу дізнались у серпні. Тому мають надію, що фінансування першого етапу створення музею під відкритим небом забезпечить перемога проєкту Байковецької сільської ради – «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки» у конкурсі “Малі міста – великі враження, 2019” Міністерства культури України. Проєкт реалізовуватиметься на умовах спів фінансування з державного бюджету. Почути про те, яким буде музей можна буде на прес-конференції, яка розпочнеться у середу 25 вересня у 16 годині у бібліотеці музеї “Літературне Тернопілля”. Подію організовує Тернопільська кінокомісія. 

Богдан Строцень, археолог, учень Ігоря Ґерети, уродженець села Чернелів-Руський: “Для майбутньої експозиції ще у 1990-х роках було законсервовано близько 20 найбільш придатних для показу захоронень. Серед них є і два так званих «князівських». Загалом було розкопано 300 поховань. І це ще не всі. Крім того, в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею задіяні матеріали лише кількох поховань, а все інше – зберігається у фондах. Саме фондові матеріали, а це близько 2000 оригінальних експонатів, будуть виставлені в майбутньому археологічному музеї. Таким чином повністю будуть показані знахідки одного з найбільш повно досліджених некрополів черняхівської культури разом із найцікавішими похованнями – результати майже тридцятирічних археологічних досліджень.”

Володимир Ханас, один з авторів документального фільму про Чернелево-Руське поховання готів.: ” Фільм, зйомки котрого завершено, стане лише початком роботи над масштабнішим проектом. Тернопільська кінокомісія представлятиме його на археологічному форумі . Для нас було певною несподіванкою, що про розкопки могильника не збереглося жодного кінокадру. А це унікальне явище в світовій археології. Відтак, з одного боку ми з завершили роботу – фільм монтується, а з іншого – ми з режисером Максимом Мельником шукаємо ресурси для продовження роботи над тематикою. Повірте, що матеріалів вистачить ще на десяток фільмів. Символічно, що прес-конференція відбудеться саме у день народження легендарного тернопільського археолога, краєзнавця Ігоря Ґерети”.

Довідка: Ґерета Ігор Петрович народився 25 вересня 1938 у с. Скоморохи, нині Тернопільського району Тернопільської області.

На прес-конференції будуть присутні: Віктор Пулька, заступник Байковецького сільського голови, Богдан Строцень, археолог, учень Ігоря Герети, Володимир Ханас, експерт Тернопільської кінокомісії, один з авторів документального фільму про Чернелево-Руське поховання готів.

Анонс майбутнього фільму

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #герета, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: