Соломія Крушельницька: 10 фактів до Дня Народження

Опубліковано:
23 Вересня, 2019

23 вересня День Народження славетної української співачки, що своїм талантом підкорила увесь світ – Соломії Крушельницької! Пригадаємо сторінки її життєпису, а також послухаємо її голос, записи якого збереглися не зважаючи майже на 100-літній вік.

1. Соломія Крушельницька народилася на Тернопільщині, у селі Білявинці у сім’ї священника. Коріння роду Крушельницьких простежується 1395 року, коли Володимир Ягайло надав шляхетські привілеї.

2. В родині Крушельницької було ще 5 сестер та 2 братів. Усі отримали хорошу освіту в Тернопільській гімназії або ж приватно. Любов до співу була сімейною традицією – діти згуртувалися в домашній хор, який давав концерти гостям.

3. Соломія Крушельницька з дитинства любила гратися “в артистку”. Перебиралася в бабусині плаття, робила зачіски, декламувала та співала. 7-літньою дівчинкою тішила грою на фортепіано гостей. Гри на цьому інструменті дівчинку навчала Євгенія Барвінська, мати українського композитора Василя Барвінського.

4. Рано до Соломії засватався жених. Майбутній чоловік любов до музики нареченої не розділяв ще й вчитися співу заборонив. Хоч все було готове і запрошення розіслані, Соломія вмовила батьків шлюб скасувати, а натомість дівчина поїхала до Львова навчатися співу.

5. Освіту співачки Соломія отримала у Львові. В дипломі зазначено: “має усі данні, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени”. До речі, згодом тут науку співу також завершує її молодша сестра Анна. Натомість, Соломія продовжує своє навчання в Мілані.

6. На 21-році життя – вперше дебютувала на сцені Львівського оперного театру в опері “Фаворитка” Г.Доніцетті. Далі були “Сільська честь” Масканьї, “Аїда” та “Трубадур” Верді, “Фауст” Гуно. А в 23  Крушельницька вже співала в театрах Італії.

7. За своє життя Соломія об’їздила з гастролями півсвіту – від країн Європи до США та Південної Америки, від Санкт-Петербургу до Буенос-Айресу. В її концертній програмі завжди лунала українська пісня. Записи українських народних пісень у виконанні Крушельницької:

8. У Нью-Йорку, Мілані та Варшаві вона здійснила записи на платівки. Її знаменита партія Мадам Батерфляй:

9. У 1910-1939 рр. завершивши активну концертну діяльність, Крушельницька осідає в італійському містечку Віареджо. Зі своїм чоловіком вона мешкала у будинку, який згодом усі знали як віллу “Salome”:

10. Соломію Крушельницьку, громадянку Італії, 1939 р. у Львові застала війна. Окупаційна влада забрала її будинок у Львові, залишивши власниці лише частину помешкання (зараз Музично-меморіальний музей С. Крушельницької у Львові). Співачка так і не змогла виїхати закордон і під пильним оком радянської влади, переживши війну, працювала у стінах Львівської консерваторії та проживала у Львові до самої смерті 1952 року.

Стефанія ОЛІЙНИК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #крушельницька, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: