Різдво Пресвятої Богородиці в Теребовлянській ПЦУ Св. Володимира

Опубліковано:
21 Вересня, 2019

21 вересня 2019 православна церква відзначала Різдво Пресвятої Богородиці. Християни дуже трепетно ставляться до Діви Марії, звертаючись до неї за заступництвом, тож це свято є особливим у церковному календарі. Це свято відноситься до числа дванадесятих, було встановлено у 4 столітті та цей день також ще називається Друга Пречиста, знаменуючи початок нового церковного року.

В Теребовлянській ПЦУ Св. Рівноапостольного князя Володимира цього дня відбулася святкова літургія, яку проводив настоятель церкви, обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей, отець Володимир Якубишин. В проповіді він, зокрема, сказава: «З цим святом пов’язаний один переказ. В старому місті Назареті жила далеко не молода подружня пара. І чоловік Іоаким, і дружина Анна були чесними та вірними одне одному, але у них не було дітей. В одне велике свято Іоаким приніс в храм дари для Господа Бога, але священик відмовився їх приймати, оскільки подружжя було бездітним, а діти — це благословення Боже. Дізнавшись про це, Анна заплакала і пішла в сад. Там їй з’явився Господь, який сказав, що Анна народить дочку, яка буде сама благословляти всі народи і стане порятунком для світу. В цей же час Іоакиму, який пішов сумувати в пустелю, з’явився ангел і розповів йому про передрікання Господа.

Через дев’ять місяців у подружжя дійсно народилася дочка. Появі на світ заступниці людей радів весь світ. Це було Різдво Пресвятої Богородиці.

Згодом Анну та Йоакина церква назвала Богобатьками, оскільки їх донька народила Ісуса Христа.

Також щиро вітаю всіх Марій із Днем Ангела і нехай Господь благословляє вас на добрі діла! Щастя, здоров’я та многія літа вам!»

Народні звичаї, як проводять цей день

Жінки в цей день прикрашають ікони Богородиці калиною та осінніми квітами, ставлять свічки біля ікони Божої Матері в церкві. При цьому бездітні жінки звертаються з особливою молитвою до Пресвятої Богородиці: вважалося, що в цей день їхнє бажання мати дітей збудеться.

Раніше на це свято господині обов’язково готували грибний або рибний суп, а також пекли пироги з рибою і грибами.

На Різдво Пресвятої Богородиці прийнято заготовляти калину: в народі вважалося, що “як вип’єш калину на Пречисту, від усякої хвороби будеш чистий”.

У цей день особлива увага приділялася благодійності: вважалося, що якщо жінка обдарує в цей день незаможних – Богородиця подарує їй достаток в будинку.

Доброю прикметою було вмитися в річковій воді на світанку: дівчатам це обіцяло швидке заміжжя, а заміжнім жінкам – довгу молодість.

Особливих церковних заборон на свято немає, все ж прийнято дотримуватися таких обмежень:

Не займайтеся важкою фізичною працею: залиште на потім роботу по дому, в саду і городі;

Коли ви сядете всією сім’єю за стіл, на підлогу не можна змітати крихти. Якщо після їжі залишався хліб – віддайте його домашнім тваринам.

Не можна також сваритися з близькими і конфліктувати з оточуючими (якщо ситуація близька до критичної, спробуйте вирішити будь-які спірні моменти мирним шляхом);

На Різдво Пресвятої Богородиці у вас повинні бути чисті помисли. Не підвищуйте голос на близьких людей – це гріх. Також не можна бажати іншій людині зла або думати про когось погано.

У цей день дотримується піст: заборонено вживати м’ясо і алкоголь.

Народні прикмети у свято 21 вересня

У народній традиції Різдво Богородиці зветься осенини. З назви зрозуміло, що свято присвячене остаточного приходу осені. Вважається, що осенини знаменують закінчення бабиного літа.

Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлистою.

Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

Пречиста – картопля чиста.

Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то і осінь буде тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо небо буде похмурим в цей день, то й осінні холоди прийдуть з дощами.

У цей день ластівки відлітають на південь.

Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то і осінь чекає тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо небо буде похмурим у цей день, то й осінні холоди прийдуть із дощами.

Щоб уникнути «лихих очей» та наклепу і хвороб, в Різдво Пресвятої Богородиці рекомендується спалити старий одяг і взуття.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: