19 вересня відзначається Михайлів день – Михайлове Чудо

Опубліковано:
19 Вересня, 2019

Архістратиг Михаїл – глава святого воїнства Ангелів та Архангелів і один із найбільш шанованих святих, причому не лише в християнстві, але і в інших релігіях світу. Він відомий багатьма чудесами і подвигами, здійсненими в ім’я віри у Бога, головним із яких є скинення Диявола з небес у пекло.

День Архангела Михайла відзначається 21 листопада, як Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. А ось 19 вересня церква згадує Михайлове Чудо в Хонех (Колоссах).

У народі Михайла шанують як головного борця проти беззаконня і несправедливості. Християни вважають, що саме Михаїл – небесний страж, який стоїть біля воріт раю, а також супроводжує душі померлих людей. Він виступає захисником перед Богом на Страшному суді за душі покаявшихся грішників. Віруючі звертаються до Михаїла у молитвах про зцілення, захист і встановлення справедливості.

null

Історія і значення Михайлова Чуда

Одне з перших чудес, яке здійснив архангел Михаїл – це порятунок Божого храму від неминучого затоплення. Сталося воно в IV столітті в місті Колоси, поблизу Ієраполя. У цьому місці було джерело, водою з якого святий Михаїл зцілив хвору дівчину від німоти. На знак подяки за це її батько разом з усім сімейством прийняв хрещення і звів храм в ім’я Архістратига Михаїла.

Звістка про чудове джерело швидко поширилася серед людей, і сюди приходили за одужанням численні стражденні. У цьому храмі довгий час служив благочестивий Архип, який своєю проповіддю багатьох людей привертав у християнську віру. Одного разу озлоблені язичники вирішили погубити Архипа.

Вони наслали потоки двох гірських річок на храм, щоб знищити його. Тоді Архип почав просити архангела Михаїла про порятунок. Його молитви були почуті, явився святий Михаїл, вдарив мечем по горі і пробив у ній розколину. Туди линули водні потоки і храм було врятовано, а язичники від страху втекли. Відтоді місто отримало назву Хони, що в перекладі означає «розколина».

Традиції Михайлового дня

Цього дня віруючі обов’язково йшли до церкви, щоб помолитися архангелу Михаїлу. З давніх-давен на Михайлове Чудо в селах проводилися братчини, на яких вирішувалися господарські справи, а також сімейні й особисті питання, примирення і святкування. Вважалося, що на Михайлове Чудо не можна працювати, щоб архангел не покарав.

Також у  цей день прийнято влаштовувати і звичайні святкування, збираючи великі компанії за столом, розпиваючи медовуху, пиво, накриваючи кращі страви після важких буднів.

Залишки їжі після трапези в жодному разі не можна викидати, краще віддати їх голодним, тваринам або птахам.

Хворих на Михайлов день омивають, моляться у їх ліжка за здравіє.

Помити голову краще днем раніше або після свята, інакше, по забобонам, можна змити водою розумні думки.

Спати потрібно лягати після молитви, а всі сни цієї ночі будуть нести в собі важливі посили.

Якщо не порушувати заборони на це свято, то в майбутньому можуть чекати приємні сюрпризи. Мають добрі шанси виповниться і плани, окреслені в цей день.

Варто звернути увагу на погоду:

– заморозки віщують багато снігу взимку;

– осикове листя падає виворотом вниз – будуть морози;

– якщо береза ще не почала скидати листя і жовтіє зверху, то зима буде рання і холодна, і навпаки;

– на ялинових мало шишок – до теплої зими;

– ранковий іній на деревах обіцяє позбавлення від нечистої сили і багато снігу.

null

Віктор Аверкієв

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #михаїл, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: