У Бережанах презентували різні професії у форматі «Ореn air»

Опубліковано:
15 Вересня, 2019

На центральній площі в м. Бережани відбувся І Міжрайонний кар’єрний форум «Профорієнтація – 2019». 13 вересня молодь міста змогла спробувати багато професій “на дотик”. Презентували професії  учасники чотирьох західних районів Тернопільської області: Бережанського, Підгаєцького, Зборівського, Козівського. Усього три години творчого спілкування школярів та їх батьків, освітян, тих, хто шукає роботу з навчальними закладами, з виробниками продукції, з керівниками гуртків позашкільної освіти у майбутньому принесуть свої Плоди. «Наш час потребує спеціалістів не тільки з дипломом про вищу освіту, а і тих, хто вміє фахове робити свою роботу зварників, плиточників, майстрів різного профілю, то що», наголосив директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук.

На форумі представили медичний напрям – просто неба можна було здати аналіз крові на цукор, виміряти тиск разом з районним комунальним некомерційним підприємством “Бережанський центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги” Бережанської районної ради, пройти короткий курс першої медичної допомоги з приватним навчальним закладом “Галицьким медичним коледжем”. Пожежники, рятувальники, поліцейські разом зі своїми спеціальними автомобілями традиційно користувались популярністю. Військові прикордонної служби разом зі своїми чотирилапими друзями відповідали на запитання, як пройти саме таке навчання, адже майбутні абітурієнти мають подумати про здачу документів ще у січні місяці. Представники Бережанського агротехнічного коледжу підготували цікаву локацію – гості форуму могли покерувати роботом, погрузитись у віртуальну реальність, побачити програму, як працює комбайн.

Сергій Штогрин, викладач методист Бережанського агротехнічного коледжу: ” Ми використовуємо усі можливості, щоб освіта відповідала вимогам сучасності, закупили конструктори, щоби студенти знайомились з робототехнікою, самі знімаємо і монтуємо відео, є в нас просто тут на форумі камера, що знімає в кругову і наші 360-градусні відеоролики (сферичні відеоролики) стали основою для відео лекцій у форматі “віртуальна реальність”, студенти можуть відвідати лекцію, якщо її пропустили, віртуально.” 

Бджолярі презентували два господарства по виробництву меду та продуктів бджолярства сільськогосподарський обслуговуючий кооператив “Золоте Опілля” та “Бджолиний край” – можна було посмакувати різним медом, пилком, медовими стільниками, а також подивитись, як живе бджолина родина – комах привезли у спеціальному контейнеру з прозорими стінками. 

Багато спеціальностей, якими можна оволодіти ще будучі школярем, представив позашкільний комунальний навчальний заклад “Центр дитячої та юнацької творчості”. Мультиплікатори гуртка “Равлик” просто неба разом з дітьми працювали над мультфільмом, фотографуючи кадр за кадром. 

Мар’яна Мороз, керівник гуртка дитячої анімації “Равлик”: “Зараз діти розфарбовують ті фігурки, які їм сподобались – ми підготували представників різних професій, але всі вони співпрацюють між собою – і це головна ідея анімації, знімаємо у техніці «стоп-моушн»”.

Оксана Кулакова, керівник театрального гуртка: “Наші міми не можуть давати інтерв’ю, але можуть показати, яка ця професія цікава. Сьогодні актором може стати, навіть, дитина. Мій син Роман, коли ми приїхали на фестиваль “Кінохвилька”, пройшов кастинг у фільм “Олекса Довбуш” і тепер знімається у кіно. Також ми приймали участь у зйомках фільму “Червоний” разом з дітками з Тернополя”.

Професії, пов’язані з творчістю, рукоділлям виготовлення прикрас у стилі “канзаші” за допомогою стрічок, з полімерної глини, квітів з паперу – були цікаві більше дівчатам, а ось соломо плетінням разом з народним майстром Пришляком Іваном Васильовичем з с. Підлісне, Бережанського району займались і дорослі, і діти, як дівчата, так і хлопці.

Цікавив усіх дрон-квадрокоптер та величезний зелений трактор. Під час форуму можна було пройти тестування, яке має допомогти з вибором професії, а саме психодіагностичне обстеження на визначення професійних нахилів від Тернопільського обласного центру зайнятості. І ще багато чого корисного відкрили для себе бережанці. 

Тетяна Білінська,  начальник відділу організації профорієнтації Тернопільського обласного центру зайнятості: “Це наш перший осінній профорієнтаційний форум. Я наголошую, що спільними зусиллями ми створили цікавий освітній продукт, коли у форматі “Ореn air” діти знайомляться з професіями. На це ідуть мінімальні кошти, наприклад, цей форум “потягнув” усього 4000 грн з бюджету центру зайнятості, але ефект важко оцінити, адже долучають не тільки освітні заклади, а і реальні підприємці. Бережанський район особливий – тут успішно працює центр допомоги підприємництву, то б то діти у майбутньому можуть також розпочати власну справу.”

Познайомитись з досвідом проведення форумів просто неба приїхала з Києва Інна Бондіні, начальник управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості: “Такі профорієнтаційні форуму надзвичайно цікаві. Цей досвід може лягти в основу подібних івентів по усій Україні. Цікаво, що тут не тільки діти, школярі, студенти, а і дорослі люди можуть знайти для себе новий фах, підтримку, ідею,  а також поділитись своїми професійними здобутками.”

Усього на 9 локаціях було презентовано більше 30 професій. А навчатись граючись можна було у бережанських пластунів – тут був і намет, і настільна гра “100 боротьби. Українська революція – 1917-1921”. 

За три години події не можливо познайомитись з усіма напрямами, адже було бажання затриматись на кожному майстер-класі, і кожен знайшов щось корисне для себе – подивився на роботу 3D принтера, потримав у руках зброю, займався шпаклюванням та декоруванням, побачив, як працює зварник тощо. Більшість професій презентували учні та студенти і робили це з любов’ю. Тільки пошуковий пес Берта мріяв, щоби скоріше повернутись до роботи, адже зазвичай шукає тільки одну людину, а тут довелось спілкуватись з великою кількістю допитливих школярів і це її трішки нервувало. 

На форум у Бережани також завітали: голова заступник голови м. Бережани Олег Захарків, директор Тернопільського обласного центру зайнятості Василь Олещук, начальник управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома, представники закладів освіти, бізнесу та ЗМІ.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #професія, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: