Придорожні обереги Тернопільщини (Фото)

12.09.2019 17:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В одному із інтернет архівів вдалось натрапити на ретро фото каплиць та хреста, які знаходились в Тернопільщині в Зборові та Заліщиках.

Здавна такі хрести та каплиці виконували важливі функції, вони перш за все оберігали подорожуючих від усього лихого. Кожен, хто їх бачив повинен був зупинитись, перехреститись, сказати молитву. Часто такі хрести ставили на перехресті.

Дослідник Михайло Сидор із Дрогобича у своїй статті розповів, що «До  придорожніх  каплиць  відносять  ті каплиці, які розміщуються на територіях церков, навчальних, лікувальних та іншого роду закладів, об’єктів  тощо  як  споруди  і  мають  “доступ  з дороги”. Функцію  придорожніх  каплиць виконують  і каплички­стації  комплексів  “Хресної  Дороги”, якщо вони  споруджені не  на  територіях  храмів, монастирів, скитів, а у загальнодоступних місцях».

З приходом радянської влади на західноукраїнські землі традиція встановлення придорожніх хрестів була перервана, тому такі фото є дуже цікавими з точки зору вивчення часу спорудження хрестів та каплиць на Тернопільщині. В радянський час також було поширене знущання більшовиків над “фігурами”, тобто придорожніми хрестами, в них навіть могли стріляти, так показували зневагу до релігії.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Придорожний хрест, Зборів, 1900 р.

 

null
Каплиця, Заліщики, 1937 р.

 

null
Каплиця, Заліщики, 1930-ті рр.

Джерело фото: https://www.bildarchivaustria.at


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі