Замах на ректора: до Тернополя повертаються бандитські 90-ті?

Вибухівку ректору ТНЕУ Андрієві Крисоватому і колишньому заступнику міського голови Володимирові Камінському могли закласти одні й ті ж особи .

11.09.2019 21:13   Джерело: nova.te.ua
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Схоже, до Тернополя повертаються бандитські 90-ті. Тільки тепер не стріляють впритул, а закладають вибухівку, щоб важче було знайти зловмисника. І, що найважливіше, такий «почерк» простежується не в одному випадку. Закладають вибухові пристрої цілеспрямовано — щоб завдати шкоди відомим у місті особам. Так, 3 серпня на вул. Замковій в обласному центрі стався вибух на автомобілі дружини колишнього заступника міського голови Володимира Камінського. «Подарунковий» пакет зацікавив перехожого, тож він і став жертвою — йому травмувало руку. Поки слідство шукало зловмисника, який залишив вибухівку на капоті автомобіля Камінського, випадок повторився з гіршими наслідками.

4 вересня, близько 8-ої год., на подвір’ї ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого у селі Петриків, біля Тернополя, здетонував вибуховий пристрій. Серйозні травми отримали Андрій Ігорович і його дружина Оксана Іванівна. Господар помешкання вийшов з будинку з горнятком кави, побачив біля воріт незрозумілий пакет, рушив його, як раптом рвануло… Андрієві Ігоровичу вразило кисть руки, його дружині осколки поранили обличчя. На вибух і крики прибігли сусіди, викликали поліцію. Потерпілих у важкому стані доправили до Тернопільської університетської лікарні. Біля їхніх палат досі охорона.

Ректору ампутували кисть руки, його дружина втратила око

Жахлива звістка про замах на ректора ТНЕУ викликала бурхливий і широкий резонанс. Інтернет заряснів коментарями з приводу вибуху і травмування подружжя Крисоватих. Медики доклали усіх зусиль, щоб врятувати життя і зберегти здоров’я потерпілих, проте Андрієві Ігоровичу довелося ампутувати кисть руки, а його дружина втратила око. Того ж дня керівник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол провів брифінг для журналістів, щоб надати оперативну інформацію з приводу надзвичайного випадку.

— До чергової частини поліції надійшло повідомлення про вибух біля оселі ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого у селі Петриків, — повідомив керівник обласної поліції. — На місце вибуху виїхали вибухотехніки, кінологічна служба, криміналісти, слідчо-оперативні групи. Я також прибув. Андрій Ігорович отримав важке поранення руки — у нього розірвана кисть лівої долоні, в його дружини осколкові поранення. Потерпілі наразі в стабільно важкому стані, загрози їх життю немає. Я спілкувався з ними ще до лікарні, маю первинну інформацію про подію. Опитані свідки, взято відео з камер спостереження.

Біля воріт Крисоватих спрацював саморобний вибуховий пристрій. Вибухівка мала вражаючі елементи — алюмінієві дроти, шматки цвяхів та інших деталей для спричинення тілесних ушкоджень, можливо, й вбивства. За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 15 (замах на злочин) та ч.1 ст. 115 (умисне вбивство). Тривають слідчі дії при співпраці з представниками СБУ і прокуратури. Як вдалося з’ясувати, близько 2-ої години ночі вибуховий предмет був встановлений невідомою особою біля входу на подвір’я. Це складний злочин, але найгірше те, що можлива серійність злочинів, адже місяць тому була схожа ситуація на вулиці Замковій. В обох випадках невідомі залишили пачки. У першому випадку це була подарункова пачка, яка й зацікавила перехожого. Внаслідок вибуху чоловік отримав рвану рану руки. Тоді теж спрацював саморобний вибуховий предмет, проте він не містив уражаючих елементів.

Травми перехожий отримав внаслідок вибухових хвиль. За тим фактом порушено кримінальне провадження за ч.2 ст. 294. Потерпілі по першому випадку співпрацюють зі слідством, перевіряємо різні версії — конфлікт з іншими особами, з представниками органів місцевого самоврядування, зі злочинним світом. Маємо вже певні напрацювання. Після першого випадку ми не хотіли сіяти паніку, але повторення зобов’язує нас застерегти краян від небезпеки. За попередньою оцінкою, пов’язуємо ці два вибухи. Звичайно, ще не маємо ні висновків експертиз щодо другого випадку, ні офіційної інформації, але є чіткі обставини, які вказують на те, що ці злочини могли вчинити одні й ті ж особи. Не можемо розголошувати деталей, щоб не зашкодити розслідуванню. Про резонансний злочин щодо Андрія Ігоровича ми доповіли голові Національної поліції і міністру внутрішніх справ, щоб було зрозуміло, що ми нічого не приховуємо. Наша мета — якомога швидше розкрити злочин і притягнути винних до відповідальності, а ще — уникнути можливих загроз іншим особам.

Крисоватому і Камінському залишили записки

«Подарунок від нас. Memento mori, ректоре, memento mori…» — таку записку знайшли на місці вибуху на обійсті Крисоватих. Хто залишив «послання» Андрієві Ігоровичу, — наразі невідомо. Не знайшли поки що й особу, яка залишила вибуховий пристрій. Днями правоохоронці оприлюднили відео, на якому видно підозрюваного у злочині. Камери спостереження зафіксували чоловіка віком приблизно 18-25 років зростом 160-170 см, який прямував тієї ночі біля помешкання Крисоватих.

— І в першому, і в другому випадках із вибухівками були записки, — зазначив Олександр Богомол. — Зміст записки, яку залишили Крисоватому, став підставою для порушення кримінального провадження за кваліфікацією «замах на вбивство». Вибухівка була загрозлива для життя ректора і його дружини. У зв’язку із цим є підстави для висунення таких версій злочину — особистий конфлікт, службова діяльність, громадські конфлікти, що точилися навколо ТНЕУ, пов’язані із землею, вимагання грошей, а також окремі бізнес-інтереси.

Зловмисник чи зловмисники, які це зробили, — спеціалісти, діяли обережно, адже пристрої могли вибухнути в них у руках.

Ректор Андрій Крисоватий наразі не коментує прикрий випадок, що стався з ним і його дружиною. Лише 9 вересня написав на своїй сторінці у Фейсбуці слова вдячності керівництву Управління ДСНС України у Тернопільській області: «Прийміть від мене особисто та моєї родини щирі слова подяки та шани колективу Державної служби України з надзвичайних ситуацій за професіоналізм, людяність, підтримку мене та моєї дружини у нелегкий для нашої сім’ї час. Завдяки вашій оперативності, небайдужості й чітким діям було врятовано наші життя. Ваші вчинки не залишили байдужими нікого. Я зворушений вашою порядністю і ставленням. Дякую, що не залишилися осторонь і вжили необхідних заходів».

Правила поведінки у разі виявлення підозрілих  і вибухонебезпечних предметів

Шановні мешканці Тернопілля та гості краю! Звертаємося до вас з проханням дотримуватися правильного алгоритму дій під час екстремальних ситуацій, що можуть складати пряму загрозу життю і здоров’ю людей. Пам’ятайте: наша безпека залежить не лише від захисту правоохоронних органів, а й від належної пильності кожного з нас.

Нагадаємо, 4 вересня о 7:50 на подвір’ї приватного будинку на вулиці Тернопільській у селі Петриків стався вибух. Встановлено, що саморобний вибуховий пристрій спрацював на подвір’ї ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого. Від вибуху зазнав поранень господар та його дружина. Потерпілі госпіталізовані.

Тож у разі виявлення підозрілих або вибухонебезпечних предметів чи пакунків, залишених без нагляду, транспортних засобів та підозрілих осіб, невідкладно інформуйте про це правоохоронні органи!

Дотримуйтеся таких рекомендацій:

Якщо, на ваше переконання, виявлений предмет не повинен бути в тому чи іншому місці, не залишайте цей факт без уваги;

якщо знахідка виявлена у громадському транспорті, опитайте людей, які перебувають поруч. Намагайтеся встановити чия вона і хто міг її залишити. Якщо власник не встановлений, негайно повідомте про знахідку водія;

якщо невідомий предмет опинився у під’їзді вашого будинку, опитайте сусідів, можливо, він належить саме їм. Якщо ні — негайно повідомте у найближче відділення поліції, детально описавши виявлений предмет і ситуацію, що виникла;

якщо невідомий предмет виявлений в установі, негайно поставте до відома адміністрацію або охорону.

У всіх вищенаведених випадках:

  • не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет;
  • негайно припиніть будь-які зайві дії поруч з виявленим предметом, вимкніть обладнання і техніку;
  • зафіксуйте час виявлення підозрілої знахідки;
  • обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи (пам’ятайте, що ви — важливий свідок);
  • зверніть увагу оточуючих людей на небезпеку, ініціюйте їхнє відведення на максимально безпечну відстань (не менше ніж 100 м). При цьому зберігайте спокій, а в разі необхідності допоможіть залишити територію ймовірної небезпеки літнім людям, дітям та інвалідам.

Пам’ятайте, зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення! Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо.

Не робіть самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями, — це може призвести до вибуху, численних жертв і руйнувань!

Пам’ятка першочергових дій персоналу підприємств, установ та організацій у разі загрози вчинення терористичних або диверсійних актів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: nova.te.ua  

Коментарі