Сергій Надал: Знання і люди є головним капіталом нації

Опубліковано:
6 Вересня, 2019

Сучасний світ побудований на економіці знань. Про це варто згадувати кожного разу, коли відзначаємо День знань. Саме знання і люди будуть головним капіталом кожної нації у найближчому майбутньому, – таку думку висловив міський голова Тернополя Сергій Надал у коментарі газеті з нагоди Дня знань. 

– У розвинених країнах таких, як США, Канада, Люксембург, Німеччина, Австралія вже зараз інвестиції в освіту є одними з найвищих у світі. Очевидно, що ці передові нації розуміють чітку залежність економіки від рівня освіти та освоєння практичних знань, – зазначив очільник Тернополя

Україна сьогодні є передовою у кількох галузях. Зокрема це стосується експорту сільгосппродукції, металургії, розвинутого ІТ-сектору. Однак залишається всього лиш експортером сировини і трудових ресурсів, а не інтелектуального продукту. Навіть у високотехнологічному ІТ-секторі українці часто виконують роль “підрядника”. 

– Ми експортуємо свою “інтелектуальну працю”, тоді, як створені за її допомогою “інтелектуальні продукти” приносять економікам розвинених країн в рази більше доходів, – зазначає Сергій Надал

Багато вихідців з України стали успішними у сфері високих технологій, коли емігрували в інші країни світу. Така тенденція, на думку тернопільського голови, вказує на гостру потребу підтримки розвитку “економіки знань”, базованої на якісній освіті. Без такої підтримки, вважає він, Україна залишатиметься лише ресурсним придатком до світових лідерів. 

Без підтримки “економіки знань” Україна залишатиметься сировинним придатком

– Майбутнє нації і кожного громадянина залежить від освіти. Про це говорили наші пращури. Потужне економічне відродження початку 20-го століття під проводом Митрополита Андрея Шептицького починалося з активної просвітницької діяльності. Селян і містян навчали економічної грамоти. Давали необхідні знання для ведення господарства. І лише після того такі люди отримували доступ до кредитних спілок, які допомагали розвитку підприємництва. Лише після цього з’явилося усім відоме: “Свій до свого по своє!” та “Українські гроші, в українські руки на українську справу!” Лише після цього з’явилися ресурси на активний розвиток мови, культури, мистецтва і соціально-політичного руху за Незалежність. Канадський підприємець, великий українець Петро Яцик у своїх спогадах про перші повоєнні роки говорив, що ніколи б не досяг свого успіху, якщо б не почав навчатися при кожній можливості. Робив він це навіть тоді, коли його близьке оточення, шукало легких способів заробітку, спекулюючи товарами широкого вжитку у повоєнній Німеччині. Виходець з Тернопільщини, наш земляк, всесвітньо відомий економіст Богдан Гаврилишин стверджував: “Багатство країни залежить від якостей людей”. Він теж, як і Петро Яцик, доклав значних зусиль, щоб в Україні розвивалася якісна освіта. І сьогодні фонд Гаврилишина проводить роботу із формування нової української еліти, – зауважив Сергій Надал.

Відстоюючи національний інтерес доведеться подекуди йти проти світового тренду

Голова Тернополя звертає увагу, що шляхом підтримки освіти йшли інші успішні країни.

– Якщо подивитися на успіх будь-якої нації, він починався з освіти. Цим шляхом пройшла Ірландія, Фінляндія, Сингапур, Ізраїль і багато інших. Усі ці країни у певний період історії здійснили стрибок з аграрно-промислової ери у цифрову. Україні теж потрібен такий стрибок. І ми маємо бути свідомими — багато не лише з наших ворогів, але й з наших союзників не бажають такої трансформації. Вигідніше продавати американський Iphone в Україні вивозячи звідси сировину, ніж дозволити виробляти подібний продукт в Україні на власних технологіях. Тому бажання створити “економіку знань” повинно йти від українських національних еліт, котрим доведеться подекуди діяти проти світового тренду. Відстоюючи національний інтерес.  Він полягає в тому, що знання і люди є головним капіталом нації, – зауважує Сергій Надал. 

Міський голова підкреслив важливість освіти, на якій не можна економити.

– Сьогодні освітня реформа є найважливішою зі всіх реформ, які потрібні Україні. Вже зараз робиться більший наголос на практичному застосуванні знань. І це правильний шлях, бо  сучасний світ дуже стрімкий. Українська держава повинна дати шанс сучасному поколінню школярів, для якого пошук нових знань є природною звичкою. Українська держава має збільшувати інвестиції в освіту. Освітня підготовка нового покоління українців не повинна залежати від суперечностей у законодавстві, організаційних недоліків у державній машині, як це часто трапляється зараз. Тоді у нас будуть з’являтися українські Ілони Маски. Тоді Україна зможе збудувати сильну економіку, опираючись на власний інтелектуальний ресурс. І така модель стане запорукою політичного впливу на міжнародній арені, без якого неможливо захистити національний інтерес, – підсумував Сергій Надал.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Надал, #нація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: