Перші десять рекордів тернополян у «Книзі рекордів Тернополя»

Опубліковано:
2 Вересня, 2019

У “Книзі рекордів Тернополя” наразі зберігаються 40 перших рекордів тернополян. Оригінальний артбук і сам може бути рекордом, адже це макет Тернопільського замку – розміри не маленькі 110 см в довжину, 75 см в висоту і біля 80 см в ширину. Усередині під дахом зручні планочки, що розділятимуть сторінки. Розраховано сховище на декілька сотень рекордів. Ідею бібліотекарів Тернопільської ЦБС на чолі з директором Світланою Козелко зобразити книгу рекордів у вигляді Тернопільського замку, що стоїть на книжці, талановито втілив у життя тернополянин Юрій Сосновський. Майстер натхненно виготовив сховок для рекордів, і каже, що при нагоді можна буде зберігати рекорди у бокових частинах замку і, навіть, у самій велетенській книзі, на якій стоїть замок. Над створенням сторінок книги рекордів працювала дизайнер Віра Невідомська. Інформацію ретельно збирали та перевіряли протягом п’яти місяців. Опікувались сторінками завідувачка бібліотеки для дітей №2 Галина Компанієць та заступниця директора ЦБС Надія Щвець. Книгу презентували у День Незалежності України в Українському домі “Перемога”.

Рекорди тернополяни встановлювали охоче, як особисті, так і масові. Приймала перші заявки, готувала сертифікати рекордсменам, доставляла до місця встановлення рекорду та фіксувала рекорди журналістка Наталія Турчин. Ідея створення книги належить заступнику голови міста Тернополя Леоніду Бицюрі. Рекорди реєстрували під патронатом Тернопільської міської ради та голови міста Сергія Надала. Наприкінці минулого року рекорди розпочали фіксувати бібліотекарі Тернопільської ЦБС. Реєстрацією рекордів займалися по черзі: Надія Швець – заступниця директора ЦБС; Галина Компанієць – завідувач бібліотекою №2 для дітей “Бібліотека музей Літературне Тернопілля”; бібліотекарь Уляна Баран, та Оксана Будзанівська. Останні рекорди були встановлені у травні цього року. За створення книги, пошук матеріалів, розробку сторінок, роботу з друкарнею відповідали Надія Швець та Галина Компанієць.

Перші десять сторінок розпочинаються масовим рекордом:

Рекорд №1: Найбільш масове виконання пісні гурту “Брати Гадюкіни” “Файне місто Тернопіль”, 20 липня 2017 року. Пісню одночасно виконало 14357 осіб.  Співали разом з легендарним гуртом “Брати Гадюкіни”. Це був 5-ий ювілейний фестиваль “Файне Місто”. Заради рекорду ціни на квитки знизили навпіл. На світлині з першим сертифікатом “Книги рекодів Тернополя” голова міста Сергій Надал та ведучі фестивалю “Файне місто” М’яч Дредбол та Вікторія Жуковська.

Наступний рекорд також встановлювали колективно на першому фестивалі гончарів “Не святі горшки ліплять”:

Рекорд №2: Найбільша вогняна скульптура “Глек-символ гончарства” в історії Тернополя, 22-23 липня 2017 року. Вага глека 200 кг, висота — 1 м 26 см. На головній світлині сторінки організатори фестивалю Уляна Джигринюк та Руслан Друк разом з гончарями, які приїхали у наше місто з різних куточків країни. Фестиваль відбувся на Козацькому острівку. З підтримкою міської ради на організацію фестивалю затратили також рекордно малий час – усього два місяці від ідеї до втілення. Сертифікат вручали Сергій Надал та Леонід Бицюра. 

Третім досягненням тернопільські посткроссери поділились зі всім світом.

Рекорд №3: Наймасовіша розсилка листівок з видами Тернополя в історії Тернополя, 28 серпня 2017 року. У день міста Тернополя листівки з святковим штемпелем “День міста. Тернопіль. 46025” і “Файне місто Тернопіль. 46001” було відправлено у 130 міст 28 країн світу. Одна з листівок поїхала в Нову Зеландію у місто Річмонд, відстань Річмонд – Тернопіль найдовша і становить 17 540 км. Ініціатор рекорду тернопільський історик та філателіст Сергій Ткачов.  

Четвертим рекордом здивували усю Україну. Чоловік для встановлення рекорду приїхав з м. Хоростків (Гусятиський район)..

Рекорд №4; Найбільша кількість відтискань на пальцях від підлоги з опорою на п’ять цвяхів, 28 серпня 2017 року. Василь Шевчук, 54 роки, відтиснувся 50 разів. Василь Шевчук підприємець, «моржує» протягом 25 років, займається ресторанним бізнесом, окрім того пропагує здоровий спосіб життя, захоплюється спортом. Його досягнення і, навіть, спосіб віджимання з опорою тільки на шляпки цвяхів ніхто не намагається повторювати.

П’ятий рекорд встановили десятирічні діти у ТРЦ “Подоляни”.

Рекорд №5: Наймасовіше виконання Державного Гімну України десятирічними дітьми в історії Тернополя і Тернопільщини, 1 жовтня 2017 року. Співали одночасно 102 десятилітніх дітей. Татьяна Чубак, керівник благодійного фонду «Подоляни»: “Пам’ятаємо цей рекорд – це було святкування десятої річниці ТРЦ Подоляни, дякуємо за приємний спогад!”

Шостий рекорд додав зелених фарб нашому місту.

Рекорд №6: Найдовша катальпова алея у Тернополі та Україні “Файне місто Тернопіль”, 13 жовтня 2017 року. Висаджено 169 катальп, довжина 1,5 км.

Сьомий рекорд знову об’єднав творчих людей.

Рекорд №7: Наймасовіше виконання хоровими колективами гімну ОУН-УПА “Зродились ми великої години” в історії Тернополя, 14 жовтня 2017 року. Одночасно співали 50 хорових колективів.

Восьмий рекорд створили юні художникиТернопільської художньої школи ім. Михайла Бойчука.

Рекорд №8: Найбільша кількість карикатур, створених учнями на вчителів, в історії Тернополя, 17 листопада 2017 року. Усього 53 карикатури. (Хоча на мою думку це чудові портрети) На головній фото сторінки з рекордом директор художньої школи Сергій Музика.

Дев’яте досягнення зазвучало на Різдвяні свята знову під дахом ТРЦ “Подоляни”.

Рекорд №9: Наймасовіша коляда-флешмоб “Добрий вечір тобі, пане господарю” в історії Тернополя, 8 січня 2018 року. Спільно колядували 505 осіб. Таким був різдвяний флешмоб “Україна чекає на тебе!”, присвячений усім, хто змушений працювати за кордоном. Ініціатор події тернополянин Андрій Костюк.

Десятий сертифікат урочисто вручили майстру Ярославу Осадца, який відродив і розвинув майстерність створення дідухів.

Рекорд №10: Найвищий різдвяний дідух в історії Тернополя і Тернопільщини, 4 січня 2013 року. 8 метрів, вага – понад 100 кг. Такий велетень – це 8000 колосків, на виготовлення дідуха майстру знадобилося три місяці.

Далі буде…

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #рекорд, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: