На нараді у Зеленського все-таки вирішили не відмовлятися від «Роттердам+» і заявили, що він забезпечує найнижчу ціну вугілля

23.08.2019 19:59   Джерело: actual.today
Опубліковано : Новини Тернопільщини
З підсумків наради з питань енергетики, що пройшла в Офісі президента, випливає, що формула «Роттердам+» забезпечує найменшу закупівельну ціну вугілля для України – 1741 грн за тонну.
 
 
Для порівняння, ціна українських державних шахт становить 2500 грн за тонну при собівартості 3966 грн/тонна. Імпорт енергетичного вугілля з ПАР обійдеться в 1811 грн/тонна, зі США і Колумбії ще дорожче – 1913 грн/тонна.

Як зазначив Бутусов, з’ясувалося, що Україна завантажує на склади понад 49 тисяч тонн вугілля в день, а фактичні витрати – 73 тисячі тонн у день. Якщо запаси не поповнювати, то їх вистачить лише до середини жовтня.

«Тому треба ухвалити рішення – як купувати вугілля для теплової генерації?.. Виявилося, що зараз вигідно купувати або в Колумбії, по 1900 гривень за тонну, або… за схемою «Роттердам+». За якою НАБУ і САП ведуть гучну кримінальну справу, й оцінюють збитки від схеми в 19 мільярдів»,– додав він.

«Роттердам+», зазначив ДТЕКівець Тимченко[генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко], зараз забезпечує найнижчі ціни – 1700 гривень за тонну. Ну що ж, цілком імовірно – донбаське вугілля, що продається через Росію за кілька сот кілометрів в об’їзд фронту, буде, звичайно, дешевшим від будь-якої іншої схеми поставки будь-якого іншого вугілля», – продовжив журналіст.

Парадоксальна ситуація… Але рішення не ухвалено. Судячи з усього, знижувати тарифи для промисловості і замінювати «Роттердам+» на щось інше буде вже новий Кабмін», – наголосив він.

Джерело: Обозреватель


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: actual.today  

Коментарі