Як тернополянка подорожувала Канарським островом Тенеріфе з наметом та автомобілем

20.08.2019 09:53   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Тернополянки Ореста та Тома вирішили вкотре спланувати свою подорож самостійно – вибір Канарські острови.

Ореста Дешева: «Чому саме Канари? Ось чому… Канари — це дивовижна подорож у часі і просторі. Формально — це Іспанія. Але канарці не вважають себе іспанцями і, навіть, ображаються, якщо їх так називають. Корінні жителі островів - стародавні племена гуанчі. Канарські острови - це мозаїка приголомшливих видів: високі гірські хребти, прекрасні родючі долини, тропічні і субтропічні ліси, вулканічні «місячні пейзажі» і гірські ущелини. На островах ніколи не буває зими, а влітку немає задушливої спеки, а ще це райський пляжний відпочинок. Вважаєте, що поїхати на Канарські острови дуже дорого? Це не так. Якщо їхати самостійно, як їздили ми з донечкою, і бронювати все заздалегідь, то можна вкластися в дуже скромні суми. Ми спланували все – яким літаком і звідки, яким маршрутом будемо їхати, куди йти, де заночуємо, що будемо брати із собою  і, навіть, в які дні будемо поповнювати запаси продуктів».

Ореста найбільше любить подорожувати Карпатами, саме тому вибір впав на острів Тенеріфе, адже там найвища точка Канарського архіпелагу.

З аеропорту  Варшава-Модлін шість годин в літаку над Європою і годину над Атлантичним океаном і ось вони Канари – аеропорт острова Тенеріфе «Південний – TenerifeSurReinaSofia».

Ореста Дешева: «Ти виходиш з літака, а всі посміхаються! І тобі хочеться посміхатися. Люди вітаються. Продавці й охоронці вітають у магазинах. Тут не хочеться ні сумувати, ні «ловити» депресію.»

В аеропорту на мандрівниць чекав… автомобіль, який тернопільські туристки взяли в оренду.

Ореста Дешева: «Залізниці на Тенерифе немає. На автобусах зручно переміщатися всередині острову. Набагато простіше і вигідніше взяти машину на прокат, щоб їздити по острову, що ми і зробили. За пару тижнів до поїздки забронювали авто, а за день до поїздки на емейл прийшов лист, де саме знайти на території аеропорту представника даної фірми. Це був такий собі квест, як і багато інших завдань, які нам довелось вирішити у цій мандрівці. Дороги суперові з розміткою, єдине що вони декуди дуже вузькі, круті повороти майже 90-то градусні, дороги в горах йдуть по самим вершинам хребтів, через це тумани і видимість чуть не нульова, і дороги дуже круті вгору-вниз! Принаймні, я такого ніде більше не зустрічала».

Ореста Дешева: «Ми змогли поглянути на Тенеріфе іншими очима, підкоривши найвищу точку Іспанії - вулкан Тейде (3718 м). А ще ми відвідали гори Анага, побували в каньйоні Маска, торкнулися самого північнішого маяка на острові, викупалися у водах Атлантичного океану і по засмагали на пляжі. На Тенеріфе є три типу піску пляжах — чорний вулканічний, жовто-золотистий, привезений з Сахари, і сірий. І це тільки маленька частинка усього що ми бачили і зробили на острові.»

Вибір отелю був найкращим – отель «Тисячі зірок», саме так завзяті туристи називають намет. Для цього Ореста і Тома зареєструвались на безкоштовних кемпінгах ще до прильоту на Канари. Вибір був вдалим – усі місця ночівлі були у чудовому стані (вода, туалети, столики, барбекю). Єдиний хостел, в якому ночували на Тенеріфе тернополянки хостел «AlbergueMontesdeAnaga» на самій вершині гірського гребеня в Монтес-де-Анага. Ще одну ніч провели у притулку на висоті 3200 м при сходженні на найвищу гору Істанії вулкан Тейде.

Північ острова - гори Анаги – казковий маршрут.

Ореста Дешева: «Реліктові тропічні ліси, рослини, які ми бачили вперше в житті, океан далеко внизу і гори, гори, гори навколо. Ми їхали машиною, милувались краєвидами, зупинялись на оглядових майданчиках.  Траса для авто прокладена по самій вершині гребеня масиву Анага через лавровий ліс. Високі доісторичні папороті, кактуси, які ростуть у нас тільки в горщиках на підвіконні - здається, що нещодавно тут бродили динозаври. Зустріли на шляху драконове дерево - символ Канарських островів і всюди аромати тропічних квітів, сади з мандариновими і апельсиновими деревами. Гірським серпантином над бездонними прірвами ми доїхали до гостинного хостелу, де на нас чекала кімната з виглядом на гори і океан - чудове місце, і люди в ньому чудові.»

Центр острова - пік Ел Тейде - найдовша в світі тінь від вулкана.

Ореста Дешева: «Далі наш маршрут по нашому плану  був на вулкан Тейде,  який вважається «дрімаючим», так як останнє  його виверження було близько 100 років тому.  Його висота становить 3718 метрів над рівнем Атлантичного океану. Геологічний вік понад 5 мільйонів років. Вулкан Тейде в Європі поступається тільки ґрунтовно сплячому Ельбрусу (5642 м).  Як можна було сюди не піднятися? Для гуанчів, корінних жителів острова Тенеріфе, вулкан Тейде був місцем поклоніння: вони вважали його воротами в пекло, де нудився в ув'язненні злий демон. Брррр… Як я розумію гуанчів! Там наскільки сморід, що фууууу…, точно, як якесь пекло. Початок обчислення вивержень Тейде поклав сам Христофор Колумб у 1492 році. На острові на висоті більше 1000 метрів повітня холодне, а кактуси замінили сосни. Чим вишче, тим ландшафти стають все більше схожі на марсіанські пейзажі. Пік Ел Тейде саме посередині кратеру старого сплячого вулкану. Сходження на вулкан від притулку  триває дві години. Підйом в 4 ранку, ліхтарики на лоба і вперед до кратера. Це непросте сходження, адже з набором висоти стає складніше дихати і починає крутитися голова. Полога доріжка переходить в круту стежину, що піднімається по схилу з наклоном у 45%. Спекотно і тяжкувато Перед вершиною температура була 2,5 С, ми вдягнули шапки і рукавички, почався вітер. Останні сотні метрів перед вершиною просто космос - згуслі розсипи чорної магми. І ось ми на кратері вулкану.  Кратер димить,  всюди смердить сіркою, просто пекельні випари сірки, каміння затверділої лави гарячющі, дихати практично немає чим. Точно якесь пекло. Видно сусідні острови. Цей схід Сонця був неймовірним, сонечко виходило не із-за горизонту, а просто випірнало з середини океану. Тут  ми побачили найдовшу в світі тінь від вулкана, яка навіть занесена в книгу рекордів Гіннеса. Величезний трикутник, який тягнеться до самого обрію».

Їжа. Що спробувати

Ореста Дешева: «Канари є територією безмитної торгівлі, тому ціни на продукти в магазинах тут дуже дешеві. Вино, сидр, каву можна за 1 EUR купити. Вечеря в ресторані обійдеться вам приблизно в 10 EUR з людини. З їжі є дещо, про що знає кожен гурман, що побував тут. Це соуси! Всі соуси поділяють на зелені (verde) і червоні (rojo). Мені більше сподобалися червоні, так як вони гострі. Якщо ж ви любите помякші, то  оціните зелені соуси. Самий «гарячий» варіант mojo picon, створений на основі перцю чилі. Нам засмакував соус mojo (мохо). Перець, часник, оливкова олія, винний оцет, зелень, насіння ароматних трав і, здається, трохи магії. Звичні в українській кухні овочі тут дорогі, по 4-6 євро/кг: морква, буряк, звичайна капуста. Тому ми ж об’їдалися помаранчами, папаєю, бананами, кавунами і динями, чері по 1 євро/250 г, броколі, свіжою рибою по 6 євро, сирами, кабачками, хамоном.»

Ореста та Тома побували у найнеприступнішему на острові селище піратів і контрабандистів Маска (місто Лос-Гігантес) – у єдиному місці, де можна спробувати морозиво з кактусів. І шукали скарб, який як свідчить легенда, пірати заховали в горах з стрімкими ущелинами, водоспадами, дивовижними птахами і рослинами,.

Океан.

Ореста Дешева: «Сила Атлантики вражає і зачаровує одразу! Зайшовши у пінну бурхливу воду і ледве тримаючись на ногах від ударів велетенських хвиль, що накочуються одна за одною і, відступаючи, затягують з неймовірною силою, розумієш, зрештою, що ти тільки піщинка у бурхливій стихії Атлантичного океану. Температура води в океані прогрівається до 24 градусів тільки до липня-серпня. Решта часу - близько 19-22 градусів»

Ореста Дешева: «Остання ночівля в  кемпінгу. Навкруги нас гори, ми у центрі острова. Піднімаємося на найближчу вершинку, милуємося заходом сонечка, навкруги видно майже усі Канарські острови. Ніжне ванільне сонечко повільно сідає за другий по величині Канарський острів. Його промені блукають океаном хмар. Ми стояли, мов німі, й милувались кольоровими метаморфозами. Кожен момент заходу  був незрівнянним.  Ось і все. Завтра додому. Ці моменти запам’ятовуються нам на все життя.

Якщо плануєте пляжний відпочинок - шукайте житло на півдні острова, якщо хочете канарського колориту - тоді Вам на північ. На півночі дещо дешевше проживання, як на мене. Щодо місць, які варто відвідати - це звісно вулкан Тейде, але квитки на фунікулер раджу брати онлайн декілька тижнів заздалегідь.

Тенеріфе самий космополітичний курорт світу: на Канари їдуть європейці, американці, азіати, афроамериканці та всі інші, багато тут уже і українців, що не може не тішити. тільки тут можна взагалі не відчувати себе іноземцем. Іноземці тут всі.

Природа та клімат Тенеріфе унікальні знову ж таки без перебільшення. NASA вважає, що кращий клімат на планеті саме тут. Круглий рік ненав'язливе літо, спеки в 40 градусів не буває, сезону дощів - теж не буває, хіба що раптом прийде якийсь циклон ненадовго. А от, що для багатьох може бути некомфортно.

Відпочинок на Тенеріфе з появою лоукостів легко організувати самостійно, що ми і зробили. Причому якщо готуватися заздалегідь і ловити, наприклад, акції на авіаквитки Wizzair або Ryanair, то можна полетіти на Тенеріфе за зовсім смішну суму.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі