Сьогодні, 14 серпня - Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього

14.08.2019 17:23   Джерело: Православна Церква України
Опубліковано : Новини Тернопілля

Багато століть Православна Церква відзначає Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього. Це свято започатковане в Константинополі. Грецький Часослов 1897 року так пояснює походження цього свята: внаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити чесне древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і відвертання хвороб. «Напередодні, виносячи його з царської скарбниці, покладали на святій трапезі Великої церкви (в честь Святої Софії – Премудрості Божої). З цього дня і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння. Це і є Винесення чесного Хреста», – говорить Часослов.

Традиція винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього дійшла і до наших часів: цього дня в усіх православних храмах священники виносять з вівтаря напрестольний Хрест зі співом «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє воскресіння Твоє славимо», звершують чин малого освячення води і святкову літургію, просячи в Бога милості, здоров’я і благословіння для нашого народу. Люди до храмів в цей день зазвичай приносять для освячення мед, мак та інші перші плоди на знак подяки Богу за те, що Він дає їм такі благодіяння.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Православна Церква України  

Коментарі