Свята на Тернопільщині, які запам’ятаються надовго

Опубліковано:
14 Серпня, 2019

Минулі вихідні на Тернопільщині видалася достатньо насиченими різноманітними культурними програмами, бо окрім трьох фестивалів Food–Fest–Ternopil (вуличної їжі) у парку ім. Т. Шевченка Тернополя, «Коза-фест» (смт Козова) і «Батьківські обереги» (у с. Старий Нижбірок) у декількох населених пунктах нашого краю святкували й дні сіл.

Величне святкування відбулося у с. Буцики Гусятинського району, адже населеному пункті виповнилося 555 років від часу першої письмової згадки. Хоча варто зазначити, що є одна і старіша згадка про село від 1422 року. Буцики зазнали неодноразових руйнувань, як наприклад,  у 1634 р., коли Анна Лагодоська (на прізвисько «Герод-баба») знищила населений пункт, чи у 1649 чи інших роках. Але буцичани надзвичайно любили своє мальовниче село і завжди, навіть після важких руйнувань, його відбудовували. 

Тому, в неділю, незважаючи, що колись у великому селі, нині проживає менше 400 мешканців, тут було велелюдно, адже розділити радість із жителями Буциків, приїхало чимало гостей з інших населених пунктів.

Після святочної відправи у церкві Собору Пресвятої Богородиці розпочалося святкова програма, яка була насичена найрізноманітнішими заходами у яких брали участь дорослі і малеча. Свято справді вдалося на славу, за що велика дяка організаторам.

Цієї неділі на Гусятинщині святкували й жителі Старого Нижбірка. Де в рамках святкування Дня села відбувся мистецький фестиваль «Батьківські обереги», приурочений поету, уродженцеві села Іванові Демчишину. Фестиваль започаткували у 2000-х роках сільський голова Михайло Довгань та сини поета І. Демчишина – Микола та Володимир. Традиційно на фестиваль завітали й тернопільські літератори, щоби вшанувати свого колегу. Спогадами про Івана Демчишина поділилися у своїх виступах Володимир Барна, Зіновій Кіпибіда, які разом із Олесем Дяком, Олегом Вістовським та Володимиром Жеребецьким читали перед односельчанами Івана Демчишина свої твори.

Місцеві аматори сцени та учні школи порадували присутніх своїми піснями, танцями…

Як зазначив про фестиваль письменник Іван Бандурка: «Поета немає, а його твори по світу літають».

Чудова святкова атмосфера панувала цієї неділі у с. Обич Шумського району. Тут  цього року святкування відбулося на подвір’ї школи, де глядачі зручно розмістилися у затінку дерев. Територія святкування складалася із декількох локацій: на сцені виступали творчі жителі та колективи села, церковний хор; дитячої зони із батутами та солодощами; фотозони в українському стилі; гостинного столу від щедрих господинь з усіх вулиць села.

Родзинкою Дня села стала польова кухня, смачні шашлики, юшка та ін. страви.

На завершення свята жителі села подивилися українські фільми у кінотеатрі під відкритим небом від ГО «Центр розвитку ініціатив «ІнСорс».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #день села, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: