Олена Тараріна

Олена Тараріна

Практичний психолог вищої категорії, кандидат педагогічних наук, президент Східноукраїнської асоціації арт-терапії

Самосаботаж або життя на потім

10.08.2019 11:43   Джерело: TeNews
Автор : Олена Тараріна

 «Ніщо не порушується так просто, як обіцянка, дана самому собі» (Пітер Деніелс).

Сьогодні говоримо про нього, бо чи не щодня ми чуємо: «Ще час не прийшов», «немає бажання», «не та нагода». Лінь та самосаботаж. Мені здається, ці два слова знайомі кожній здоровій людині. Давайте спробуємо розібратися, що таке лінь. Лінь - це, процес довготривалий і ще це дуже серйозна звичка, котра, звісно, формується у кожного з нас з дитинства.

А що ж таке самосаботаж? Самосаботаж – це таке ситуативне слово. Тобто лінь – це процес. А саботаж – це конкретний ситуативний стан, коли ми з вами своїм цілям вставляємо палки в колеса з різних причин.

Давайте ж розберемося, що таке наш власний самосаботаж.

Самосаботаж – це в прямому перекладі - черевик, яким я стукаю по станку і не даю цим сам собі працювати та розвиватися.

Яка ж саме ціль у самосаботажа? Дуже проста – посіяти сумніви, що у вас:

А) може щось не вийти;

Б) не вистачить ресурсів;

В) вам не вистачить часу і т.д.

Вам, ніби – то, чогось не вистачає, якоїсь десятинки для того, щоб почати діяти. Самосаботаж завжди пов`язаний з нашими сумнівами. І це його мета.

Яка ж задача у самосаботажа? Чому люди відкладають справи на потім? Здавалось би, навіщо, адже їм це не вигідно? Задача самосаботажа - зберегти нашу самооцінку в плюсовому значенні. Адже, якщо так станеться, що ми не зможемо досягти своєї мети або виконати дану собі обіцянку, наша самооцінка одразу почне падати. Так ось, саме самосаботаж, відкладання справ, перенесення їх на завтра допомагають нам на один день, на два дні чи іноді на тиждень залишатися в нормі самооцінки. Тобто, ми нічого не робимо, відповідно – не помиляємося, відповідно – ми плюс.

Але, насправді, це, звичайно, не корисно людині.

Всі люди на світі саботують. Тобто, це таке суспільне явище, яке присутнє у кожного співробітника компанії, у кожної людини. Яка ж вигода, насправді, самосаботажа? Коли ми відкладаємо на потім, то, насправді, даємо собі тимчасове полегшення. Оманлива можливість видихнути. Фух, зараз налаштуюся і завтра зроблю.

Але, на жаль, завтра перетворюється в післязавтра, через тиждень, через рік, а може навіть в кінці життя.

Притча на тему самосаботажа. Один чоловік, що мандрував світом, якось зайшов на кладовище. І його здивувала незвичайна картина. Він побачив, що замість дати народження та дати смерті на могильному камінні було написано «Жив 5 хвилин», «Жив 17 хвилин», «Жив 23 хвилини».

Він підійшов до наглядача кладовища і поставив запитання: «Чому у вас такі дивні написи на могилах?». На що наглядач йому відповів: «Ви знаєте, в нашій країні життям називається той час, коли людина була щасливою. Весь інший час людина просто була».

Поставте собі питання, скільки часу в своєму житті ви щасливі?

Я вас запевняю, якщо в вашому житті буде менше самосаботажу і відкладання, то життя стане набагато щасливішим.

Хочу з вами поділитися однією корисною інформацією про те, що у самосаботажа є правило – він ніколи не може існувати без почуття незадоволення собою. Тобто, як тільки ви починаєте критикувати себе, засуджувати себе, вважати, що ви якийсь не такий, робите не так, відчуваєте не так, думаєте не так – в ту саму секунду почуття провини піднімається, самооцінка падає. І ласкаво просимо в самосаботаж.

Тому пам`ятайте, що здатність поважати себе – мало не базова здатність будь-якої людини, котра хоче стати щасливою.

І на завершення. Самосаботаж – це досить непроста річ. І в ньому є певна підступність - самосаботаж блокує творчість. Ви не здатні одночасно лінуватися і творити. А якій компанії потрібен співробітник, який нічого не створює?

Погоджуюсь із фразою, яку сказав один з моїх колег: «В компанії повинні залишитися лише ті співробітники, котрі генерують прибуток і майбутнє – своє і компанії».

Олена Тараріна,
кандидат педагогічних наук, практичний психолог вищої категорії, президент Східноукраїнської асоціації арт-терапії, сертифікований навчаючий арт-терапевт, бізнес-тренер, коуч, організатор міжнародного фестивалю «АРТ-PRAKTIK», автор книг.

 

Автор в соціальних мережах:

ФБ  - https://www.facebook.com/elena.tararina.3

Ютуб - https://www.youtube.com/channel/UCxp-qZbkujPGHvu8Ehv-FsQ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі