Храм Бориса і Гліба в Тернополі відзначив престольне свято

Опубліковано:
7 Серпня, 2019

6 серпня 2019 року, в день пам’яті святих мучеників страстотерпців Бориса і Гліба, Високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Кременецький, звершив Божественну літургію у храмі св. мучч. Бориса та Гліба в Тернополі з нагоди престольного свята.

Його Високопреосвященству співслужили настоятель храму прот. Руслан Притула, секретарі єпархії прот. Мирон Гах і прот. Олексій Головацький, Підволочиський благочинний прот. Тарасій Махніцький, запрошене духовенство.

Опісля архієрей виголосив проповідь, у якій закликав віруючих дбати не тільки про матеріальне благополуччя, а й про душу, щоб своїми вчинками у земному житті наближати Царство небесне.

Архіпастир привітав духовенство і мирян зі святом, побажав, аби Борис і Гліб охороняли парафію, священиків і парафіян храму і закликав на всіх Господнє благословення.

Святі великомученики Борис і Гліб трагічно загинули 1015 року під час міжусобних суперечок за великокнязівський престол. Однак брати померли не через боротьбу за владу, а за відмову брати участь у ній.

Молодші сини святого князя Володимира Великого, Борис та Гліб, не бажали розпалювати чвари між братами з огляду на свої християнські переконання. Тож вони не стали учасниками династичної суперечки за київський престол, однак були вбиті за наказом свого зведеного брата Святополка Окаянного. Саме за подвиг самозречення заради миру і братолюбства Борис і Гліб сподобилися прославлення у лику святих.

Для великого подвигу святих братів Церква визначила новий чин святих страстотерпців: тих, хто зазнали невинні страждання, але простили своїх гонителів, і зустріли смерть із гідністю та християнським смиренням.

Святі благовірні князі-страстотерпці Борис і Гліб (у святому Хрещенні – Роман і Давид) – перші руські святі, канонізовані як Руською, так і Константинопольською Церквою.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бориса і гліба, #нестор, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #празник, #руслан, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: