У Чорткові відкрили пам‘ятник «генералу з серцем солдата»

05.08.2019 10:43   Джерело: Тернопільська обласна рада
Опубліковано : Новини Тернопілля

Саме так охарактеризували українського військового, генерал-майора, начальника управління бойової та спеціальної підготовки Головного управлінняНаціональної Гвардії України, Героя України, вихідця із Тернопільщини Сергія Кульчицького його побратими. Саме ці слова сьогодні викарбувано під його погруддям.

Минуло п'ять років з дня загибелі екіпажу вертольоту Мі-8, який збили сепаратисти поблизу Слов'янська. Тоді загинули  шість військовослужбовців Національної гвардії та шість представників спецпідрозділу МВС України, серед них були і наші земляки - бойовий генерал-майор НГУ Сергій Кульчицький та начальник групи бойової підготовки, тернополянин Віталій Курилович.

На початку війни, навесні 2014 року, генерал-майор Кульчицький, якого ще називали небесним генералом, долучився до створення першого добровольчого підрозділу, у лавах якого були переважно активісти Самооборони Майдану. Разом з бійцями поїхав у місто Слов'янськ, яке на той час було найгарячішою точкою на Донбасі. 

Віталій Курилович завжди хотів служити у внутрішніх військах. І хоча призивався у Закарпатську область, в музичну роту, бо грав на різних музичних інструментах, не захотів, — сказав, що піде тільки у внутрішні війська. Після строкової служби вирішив обрати професію військового і залишився служити за контрактом. За 22 роки служби в Павлоградському полку пройшов шлях від солдата до начальника групи бойової та спеціальної підготовки.

29 травня 2014 року, Слов’янськ Донецької області. Гелікоптер Мі-8МТ Авіаційної бази Національної гвардії України здійснив планову доставку провізії та ротацію українських захисників на блокпосту №6 на горі Карачун та №5, що блокував дорогу до Краматорська. 

Після розвантаження продуктів харчування та води на блокпосту №5 гелікоптер мав повернутися до місця базування. На борту повітряного судна знаходилися 13осіб.

Приблизно о 12:25, коли гелікоптер відлетів на 800 метрів від блокпоста №5, з лісосмуги пролунав постріл з ворожого ПЗРК. Ракета влучила в повітряне судно на висоті 30-40 метрів. Через лічені секунди вертоліт впав – пролунав вибух, який забрав життя 12 українських воїнів.

Сьогодні, через 5 років після цієї трагічної події, у Чорткові знову полилися болючі сльози матерів, дружин, доньок та побратимів загиблих Героїв: відбулося відкриття пам‘ятника Сергію Кульчицькому та пам‘ятних дошок хлопцям-чортківчанам, що загинули тоді разом з своїм генералом. 

Участь у поминальній молитві та церемонії відкриття меморіалу взяли декілька сотень краян, представники влади, громадських організацій, духовенство. Ініціаторами увіковічнення пам‘яті про місцевих Героїв стали члени Ради аграріїв Чортківщини.

До усіх, хто долучився до створення меморіалу, звернувся голова обласної ради Віктор Овчарук: 

«Від себе особисто, обласної ради, усієї Тернопільщини хочу подякувати вам за цей величний меморіал, за шляхетну працю, яку ви здійснили, щоб вшанувати подвиг героїв, разом з тим він слугуватиме і прикладом для майбутніх поколінь. Ми маємо всіх пам’ятати, бо вже переконались: забуття руйнує надію на особисту свободу та незалежність. А наша історія є зброєю, якою ми можемо захистити своє майбутнє від згубного минулого, від зазіхань підступного агресора!»

0

1

2

3

4

5

6

7


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопільська обласна рада  

Коментарі