Хто живе у стінах мисливського палацу у селі Рай на Тернопільщині

Опубліковано:
3 Серпня, 2019

Всього за 3 кілометри від Бережан у селі  Рай розташований палац і парк зі ставками, джерелами, який називають “малою Софіївкою”. Колись тут була заміська резиденція Сенявських, Любомирських, Потоцьких. Нині Рай є одним із улюблених місць серед туристів, які мандрують Бережанщиною.

Прогулюючись парком, бачимо мисливський палац.  Як виявилося, у його стінах вже 16 років діє сиротинець, яким опікується чернечий орден братів милосердя з Бельгії. Вихованці закладу – молодь з особливими потребами, якій 18 років і більше. Останнім часом у сиротинці були проблеми з фінансуванням. І хоча з травня ситуація налагодилася, допомога цьому закладу не буде зайвою, адже його вихованці з важкими недугами і не мають близьких, тому підтримати їх нікому, крім працівників сиротинця.

Коли журналістка побувала  сиротинці, там саме була тиха година. Невеличку екскурсію приміщенням провела вихователь пані Надія.  Парк у селі Рай, де розташований палац – мальовниче місце зі свіжим повітрям. Тут вихованці сиротинця засадили квітами клумбу. Вихователь показує простору їдальню, де всі харчуються, каплицю, де священик проводиться літургії. У коридорі на стінах розвішані вироби хенд-мейд, які виготовляють вихованці закладу. Серед них – картини, вишиті вузликами, серветки, вишиті хрестиком, вервиці, намиста з бісеру.

У сиротинці перебуває семеро вихованців з особливими потребами. Також є такі, яких сюди привозять на день, як у дитсадок.

– Вони вже дорослі, але для нас вони діти, – каже вихователь. – Всі вони мають недуги – сколіоз, ДЦП, аутизм. Серед них є такі, які не мають нікого. Після 18 років держава таких дітей віддає у будинки для пристарілих, а там вони непотрібні, там хочуть здорових, які б могли допомагати стареньким.

Не раз сиротинець мав проблеми з фінансуванням, вже думали що його закриють, але все потрохи налагодилося.

– Нам допомагають волонтери, “Карітас”. Була така складна ситуація, що  ми не відмовлялися ні від чого,  – каже вихователь. – Зараз фінансування нам відновили, але ми з радістю приймемо дрова, вони нам потрібні постійно. Також не завадять підгузники. Особливо для лежачої Іринки – вона не бачить, не ходить. Їй потрібен найменший розмір для дорослих.  

То ж мандрівники можуть помилуватися казковим парком у селі Рай і водночас зробити добру справу, відвідавши мешканців палацу на території парку. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #палац, #рай, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: