Про війну з перших вуст – через Слово

31.07.2019 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Серію книг «Слово про війну» презентувала у Тернопільській обласній організації НСПУ військовослужбовець запасу Ірина Скасків. Учасники літературного об’єднання, який очолює письменник Зіновій Кіпибіда, затамувавши подих слухали пані Ірину, ставили запитання.

«Слово про війну» – це три добротних томи, куди увійшли щемні історії, які написані з перших вуст. Читати їх не просто, але – треба, аби хоч на якийсь короткий час в уяві опинитись «на передку» і спробувати відчути, як воно там насправді. Ініціатором появи цієї серії книг є учасник бойових дій на Донбасі, письменник Василь Піддубний. В рамках проекту «Козацькі байки та історії АТО» (2018) втілився чудовий задум, який треба всіляко оберігати, продовжувати і підтримувати. Як на мене, то написані (виписані) історії допомогли і допомагають вивільнитись багатьом її авторам від «специфічних» переживань і стресів, які нікуди не щезають, а залишаються лежати ментальними пластами на рівні підсвідомості.

«Відверті, щирі історії бійців АТО, добровольців з «Азову», «Айдару», «Донбасу», розповіді волонтерів та тих, хто вміє чекати. Це не просто історії про війну від перших осіб, це сильні, живі емоції, почуття. Біль поразок і втрат, радість перемог, розпач, наснага, відчай і азарт бою, це сльози та гумор. Історії різні – сумні та смішні. Поєднує їх лише одне – любов до України. Якщо ви патріот, – ця книжка для вас» – йдеться в анотації до першого тому.

Ірина Скасків напрочуд світла душа і такі ж світлі, написані нею історії, які взяті з життя в польових умовах, в умовах війни. Якщо у першому томі є 17 історій, то у другому – 20. Імена і прізвища всіх авторів виписані на обкладинці книги. Цього разу замість Василя Піддубного з’являється його псевдо Стівен Робертс. На форзаці книги зображені мапи Донецької та Луганської областей із написами «Ситуація на Сході України» 2014 – го та 2015 – го років. Присутня позначка 14+. Авторка історії  «Світанок миру» –

Ірина Скасків підказала: в її головній героїні тернополяни можуть впізнати відому волонтерку Лілю Мусіхіну.

Це книга про війну і відношення до неї, – каже Василь Піддубний. – У нас була вимога до авторів: жодних вигадок чи фантазій, тільки реалістичні факти. Героїзму і романтизму нема, гола правда, без прикрашувань. І було б дуже добре прочитати її молоді.

Завершити хочу крапелькою-витягом із мальовничого образка пані Ірини: «Ніч колисала землю. Місяць диригував зорями, щоб яскраво світили та осявали шлях думкам-бажанням-сподіванням Насті та Романа, що невидимими птахами линули до самого Всевишнього. Господи! Почуй зболені душі! Нехай настане світанок миру».

Нехай настане…

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі