Як тернопільський шахрай відправляв людей у Канаду

Ні лікування, ні Канади…

31.07.2019 11:13   Джерело: Свобода
Опубліковано : Новини Тернопілля

Люди з валізами бентежно очікували на бус фіолетового кольору, який довіз би їх в аеропорт «Бориспіль», а далі – на літак, і в Канаду. Однак на Збаразькому кільці бус так і не з’явився…

У пошуках кращого життя тернополяни мігрують по усьому світу. Канада – країна високих соціальних стандартів, чи  не з найчисельнішою українською діаспорою дуже приваблює наших земляків. Як туди потрапити і бути не на пташиних правах, а повноправним жителем країни кленового листка?

Ще й досі в Інтернет-мережі «гуляє» пропозиція: «Канадський паспорт за три місяці». Бувалі посередники у міграційних справах скептично кажуть, що це - омана, шахрайські фантазії. Проте на такі пропозиції знаходяться охочі, щоправда, вони згодом стають потерпілими у кримінальних провадженнях.

Декілька тернополян, які мріяли емігрувати у Канаду, втрапили у халепу у 2017-2018 роках. Вони натрапили на сайті ОЛХ на оголошення: «Канадський паспорт за 90 днів». Надавач послуг обіцяв не лише паспорт, а й офіційне працевлаштування, причому за дуже помірні ціни.

Приваблювало людей і те, що не треба нікуди їхати – усе мав робити отой чоловік, до того ж він мешкав у Тернополі.

При зустрічі цей з вигляду 30-річний тернополянин, високий, статний, за кермом «Мерседеса», справляв добре враження. Він розповідав, що діє у рамках законодавства, відповідно до засад про трудову еміграцію у Канаду. Люди отримають канадський паспорт та працевлаштування за фахом. Підкупляло і те, що він сам пропонував надати розписку про отримані кошти з поверненням через чотири місяці. Мовляв, працює з групою людей, частина з яких у Канаді, однак без реєстрації фірми.

Тернополяни давали цьому чоловікові кошти, і він й справді оформляв ці гроші розпискою як позику. До речі, згодом, коли дійшло до кримінального переслідування, цю обставину він використовував як аргумент заперечення шахрайства – начебто йшлося про цивільно-правові відносини, а саме договір позики. 

Упродовж трьох місяців чоловік годував своїх жертв обіцянками і під різними приводами відтягував час, коли шахрайство неминуче викривалося. Скажімо, бідкався, що людину, яка везла паспорти з Канади, затримали працівники СБУ. Або ж казав, що заминка сталася у Торонто, він туди поїде і усе вирішить.

З деякими своїми «клієнтами» чоловік вчинив геть не по-людськи. Досить того, що взяв по тисячі-дві доларів, то згодом ще й виманив по 17 тисяч гривень на квитки на літак. Більше того, назвав конкретну дату та місце виїзду. Біля Збаразького кільця в обласному центрі о першій ночі їх чекатиме бус фіолетового кольору з київською реєстрацією, який завезе у Бориспільський аеропорт. Можна уявити собі стан тернополян, які серед ночі прибули з валізами у домовлене місце й нікого не застали. Телефон надавача послуг нахабно не відповідав.

Втрачені гроші, розбиті ілюзії про канадське життя і гнітюче, просто вбивче відчуття, що тобою маніпулювали упродовж тривалого часу – так охарактеризував свій стан один з потерпілих.

Люди почали звертатися у поліцію із заявами. Дехто був просто у розпачі, як от важкохворий чоловік, який позичив гроші на лікування, однак вирішив віддати їх на краще життя для сина та невістки – відправити у Канаду. Тепер – ні лікування, ні Канади…

На що розраховував шахрай? У його вчинках годі знайти якусь логіку. Скажімо, ті ж розписки, які він роздавав потерпілим, слугували доказом того, що брав з людей гроші. Він не переховувався, не виїжджав з Тернополя і усім обіцяв колись повернути гроші. Потерпілі чекали на нього під під’їздом, і вдавалося його перестріти. Скажімо, одному з ошуканих тернополянин пропонував, замість грошей, чужий «Мерседес», запевняючи, що власник винен йому значну суму. Втім, це виявилося неправдою.

У судовому порядку потерпілі заявили цивільні позови на загальну суму понад 190 тисяч гривень, які Тернопільський міськрайонний суд задовольнив у повному обсязі. А для обвинуваченого у шахрайстві прозвучав доволі суворий вирок – три роки позбавлення волі. Цілком ймовірно, що він оскаржуватиме цей присуд.

Ольга КУШНЕРИК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Свобода  

Коментарі