«Разом з «Опіллям» прославляємо Тернопіль та Україну», - віце-чемпіон світу з пауерліфтингу Євген Филима

29.07.2019 21:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Лілія Лобур

Спортсмен з Тернополя віце-чемпіон світу з пауерліфтингу Євген Филима гідно представляє нашу область на всеукраїнських і міжнародних змаганнях. У свої 29 років Євген знає, чого прагне. Про захоплення пауерліфтингом та про всі ризики цього виду спорту, який став для нього способом життя, - в інтерв’ю з Євгеном Филимою.

- Скільки займаєтесь пауерліфтингом і чому саме цей вид спорту обрали?

- Пауерліфтингом я займаюсь уже три роки, за цей час вдалося виконати норматив майстра спорту і отримати спочатку срібло у чемпіонаті України, а на Відкритому чемпіонаті України з пауерліфтингу та окремих дисциплін у Луцьку – золото. Також у цьому місті відбувся 29-тий чемпіонат Світу з пауерліфтингу у відповідності до правил ВПА. На цих змаганнях я посів почесне друге місце і отримав титул віце-чемпіона світу в жимі штанги лежачи у своїй ваговій категорії до 100 кілограмів (вікова категорія Оpen), а також став третім в абсолютному заліку.

null

 

null

До цього досить на високому рівні займався футболом. Але певні обмеження, які я отримав у цьому виді спорту завадили мені бути професійним футболістом. Просто так грати у футбол я не міг, тож почав займатись пауерліфтингом і не пошкодував. Адже є вже результати.

- По завершенні змагань тренуєтесь так саме посилено?

- Тренування тривають, але вже не в такому темпі, як раніше. Позаду – півроку виснажливої підготовки, тож я вирішив взяти невеликий тайм-аут, на деякий час перейти на інші види тренувань і відновити сили.

null

- Чи кожен чоловік зможе займатися таким видом спорту?

- Передусім потрібно бути готовим до складної роботи над собою. Себе необхідно готувати і налаштовувати не лише фізично, а й морально. А результат не може бути миттєвим. Для цього потрібен час. Що стосується фізіології і біомеханіки тіла – пауерліфтингом може займатись практично кожен чоловік, який не має проблем з опорно-руховим апаратом чи обмежень через стан здоров’я.

- Які максимальні завдання ставите перед собою?

- Перше завдання – виконати нормативи, відпрацювати з вагою на чемпіонаті. А в подальшому – можливо, поставити новий рекорд. Але, усвідомлюю, що це складна і довга дорога. Будемо старатися. Тренуюся 4 рази в тиждень, є спеціально розроблена для цього програма, де враховано фізіологічні можливості, відкореговано комплекс вправ. Працюю з великими вагами, щоб організм, м’язи звикли до навантаження.

- Чи підтримують рідні ваше захоплення цим видом спорту?

- Підтримують, звичайно, але з настороженістю. Оскільки працюю з великими вагами, це дещо травмонебезпечно. Тому техніка виконання має бути близькою до ідеалу, щоб не нашкодити собі, в першу чергу. Ризики нас спіткають на кожному кроці не лише в спорті, а й у повсякденному житті. Тому це мене не зупиняє. Адже є  підтримка і з боку тренера – майстра спорту міжнародного класу Сергія Верещака. Це людина, яка близько 30 років у цьому спорті, дуже багато знає і радо ділиться цим досвідом та власним прикладом показує, як, незважаючи на будь-які труднощі, досягти максимального результату.

null

Також я вдячний за підтримку торговій марці «Опілля» за підготовку до стартів. Адже ми співпрацюємо вже не перший рік. Разом з «Опіллям» прославляємо Тернопіль, щоб про нього більше дізнались не лише в Україні, а й у світі. Завдяки таким спонсорам молоді спортсмени мають можливість досягати нових цілей.

null

 

null

 

null

Довідка. Пауерліфтинг або паверліфтинг (англ. powerlifting: power — сила, і lift — підіймати) — силовий вид спорту, в якому підіймають штангу. Пауерліфтинг також називають силовим триборством. Це пов'язано з тим, що як змагальні дисципліни до нього входять три вправи: присідання зі штангою на плечах, жим штанги лежачи на горизонтальній лаві і тяга штанги, які в сумі і визначають кваліфікацію спортсмена. У пауерліфтингу, на відміну від бодібілдингу, важливі силові показники, а не краса тіла.

Лілія Лобур


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі