Екзорцист: «Непрощення — це гачок, за який часто чіпляється диявол»

29.07.2019 13:23   Джерело: credo
Опубліковано : Новини Тернопілля

Священик розповів про «вікна», якими в наше життя може проникнути злий, а також — що робити, аби не потрапити в його тенета.

— Отче, тож яким чином злий дух може входити в наше життя?

— Важливо підкреслити, що злий дух може увійти у наше життя як свідомо, так і несвідомо. Свідомо ми запрошуємо диявола у своє життя, коли укладаємо з ним договір.

— Справді? Мені здавалося, що це можливо лише у фільмах.

— Так, я з цим зустрівся. Наприклад, приходить до мене молода жінка, лікарка. Її подружжя розпадається, дітей не може мати; все, здається, йде шкереберть, у роботі немає успіхів. Нічого доброго не діється. Але вона сказала, що знає причину цього, бо підписала договір із дияволом. Я їй не повірив, перепитав. Вона почала розповідати, що це сталося минулого року. Вона на картці написала прохання до злого духа і підписала його своєю кров’ю. А просила про те, щоб бути красивішою.

— Цікаво. І Ви їй допомогли?

— Ну, спочатку треба було написати, так би мовити, анти-договір. Тобто треба письмово зректися всього того, що вона написала. Потім була одна-друга молитва. Вдалося. Народила дитину. Поступово все налагоджується.  

— І це поодинокі випадки?

— Знаю ще історію однієї жінки, яка мріяла, щоб її син став кимось великим. Коли ходив до школи, то молилась до Матері Божої, аби все було у нього добре. Але йому навчання давалося важко. Одного разу вона прийшла до храму і сказала Богородиці: або вислухаєш мене, або звернуся до сатани. Вийшла з храму і попросила допомоги у диявола. Здавалося, що дуже швидко життя покращилось. Але це було тимчасово. Зараз її син уже дорослий чоловік, але життя у нього не складається. У її родині теж щораз гірше. Але вона розуміє причини цього. Зреклася диявольської допомоги. Насправді злого духа взагалі не обходить, чи ти робиш щось свідомо, чи ні. Рахується факт: зробив або не зробив — і все. Це стосується й викликання духів.

— Розкажіть детальніше.

— Багато хто сприймає викликання духів як гру. Але диявол не розуміє жартів. Треба знати, що коли йдеться про викликання духів, то ніколи душа бабці, діда, Сталіна, Гітлера не прийде, бо нам так хочеться. А прийде злий дух, який прикидатиметься тією людиною. І це дуже небезпечно. Під час викликання духів може дійти до одержимості. Бо такий дух «чіпляється» за тих, хто перебуває не у стані освячувальної благодаті. Ця тема дуже небезпечна. Бо злий дух дуже легко приходить, але не хоче швидко йти.

— А що з чорною і білою магією?

— Чи біла, чи чорна — різниці немає. Магія є магія. І там, і там є дія злого духа. В одному випадку робимо зло іншим, а в іншому — здається, що добро. Так, злий дух може робити «нібито» добро, але воно врешті-решт є злом. І може перетворитись у ще більше зло.

Якщо говорити про ворожіння, то тут дія злого — потужна. Немає різниці, чи це карти, чи зірки, чи маятник. Будь-яке ворожіння йде від злого.

— Навіщо тоді люди ворожать?

— Аби знати своє майбутнє. Придивімось до цього уважніше. Виходить, що я відвертаюся від Божого Провидіння. Не вірю, що Бог мною опікується. Хочу знати своє майбутнє і мати все під контролем. Злий дух дуже швидко за це чіпляється і скаже тобі…

— Чи те, що буде сказане, — правда?

— Увага! Злий дух не знає майбутнього. Його знає лише Бог, і воно пов’язане з нашою вільною волею. Але злий дух — розумний і вміє хитрувати. Він дивиться на мене, моє життя, поведінку і може передбачити, що «буде» у моєму майбутньому. Людина, яка входить у ворожіння, стає потім залежною від злого. Потім хтось настільки стає залежним від ворожки, що не може жодного рішення самостійно прийняти, а в усьому консультується з ворожкою. Таким чином людина входить на територію злого духа і стає залежною.

— У наш час дуже багато говорять про прокляття. Напевно, «гаряча пропозиція» від злого?

— Кажучи простою мовою, прокляття — це зичення комусь зла. Найбільше злий дух підхоплює це, коли йдеться про прокляття у стосунках між кровними родичами. Наприклад, коли мати або батько бажають зла своїй дитині.

Звісно, це залежить від того, у якому духовному стані перебуває мати. Інколи мати може бути у стані освячувальної благодаті, але спересердя щось скаже дитині. Однак якщо мати має тяжкий гріх, тобто перебуває в руках злого духа, і говорить таке прокляття дитині, то ніби сам злий говорить це прокляття. Я також досить обережно ставлюсь до ненормативної лексики.

— Справді?

— Коли я відправляю екзорцизми, то злий дуже багато говорить. Але його мова — прокльони, лихослів’я, матюки. Часто він теж пише мені СМСки з прокльонами. Тому в моїй свідомості мова диявола — це прокляття й ненормативна лексика. Якщо хтось ці слова використовує, то цитує злого духа, запрошує його у своє життя, а також у життя своєї родини. Кому ми віддаємо дитину, жінку, родину? Це дуже поширене явище у нашому світі. А злий дух собі тихенько сидить і плескає у долоні.

— Що ще може бути небезпечним?

Свято Геловін. Дивлячись на це зовні, то це псевдосвято, яке припленталось до нас з Америки разом з англійською мовою. Я вважаю, що це культ бридоти. Варто лише подивитись на костюми дітей. Культ смерті. Для нас, християн, смерть є святим моментом — перехід до вічного життя і зустріч з Богом. Злий дух погорджує святістю смерті, насміхається з неї. І такою насмішкою над смертю є Геловін. У молоді складається враження, що у смерть можна погратися, а потім повернутися до свого життя. Тобто злий дух дурить молодь.

— Чи маєте якісь історії, пов’язані з цим днем?

— Маю особистий досвід. На цей вечір (Геловін) я домовився провести екзорцизм. Якось не усвідомлюючи, що то за день. Прийшла жінка у супроводі чоловіка. Оскільки злий дух дуже швидко бере владу над жертвою, то вистачило, аби я почав молитися, й тоді особа втрачає свідомість, і злий дух починає через неї говорити (так зазвичай буває при екзорцизмах). Того вечора він сказав мені так: «Сьогодні мені нічого не зробиш, бо я маю свято». Я міцно задумався. І сказав лише: «Дякую за катехизу». Бо це допомогло мені усвідомити, що це за день, і чиє це свято.

— Багато говорять про вплив злого у сфері медицини. Отче, що Ви скажете на це?

— Є таке поняття, як окультна медицина. Зцілення за її допомогою відбуваються без жодного медичного підґрунтя, через покладання рук, дотики. Звісно ж, це можна пояснити тим, що людина отримала від Бога якийсь дар. Але зазвичай то не ті люди, що мають дуже близький контакт із Богом.

— Напевно говорите це з власного досвіду?

— У мене є така подруга, яка стверджує що вона ясновидиця. Я її не бачив 25 років, це моя шкільна подруга. Минулого року вона мене відвідала й одразу ж при розмові сказала, що вона дуже щаслива, бо допомагає людям, зцілює їх.

Бог нібито дав їй дар зцілювати дотиком. Я думав, що вона щодня приймає Причастя, ходить до храму. Але вона сказала, що взагалі давно вже не була у храмі, не приймає Причастя. Але дар у неї — від Бога.

Знаємо приклад отця Піо, який молився, накладав руки, і деякі люди отримували зцілення від Бога. Але це відбувалося через його молитву. Отець Піо ніколи не казав, що то він зцілює людей, має енергію зцілення.

— Це реальні зцілення?

Злий дух може робити такі оманливі короткотривалі зцілення. Сьогодні зцілює тобі шлунок, а за тиждень матимеш проблеми з чимось іншим і будеш невиліковно хворий. Або ж захворіє твоє дитя, і отаким чином злий дух заганяє людину у почуття провини та міцний зв’язок із ним.

Кілька років тому хтось порахував, що у Польщі є 40 000 офіційно зареєстрованих кабінетів «зцілення». Якби щодня в кожен кабінет прийшло 10 осіб, то за один день зцілились би 400 000 людей. Тоді за 2‑3 роки всі поляки мають бути здорові. Але так не стається. Всі, хто проходить через кабінети «зцілення», біоенерготерапії тощо, потім «приземляються» або у психологів, або в екзорцистів. Дуже багато людей після такого «лікування» приходять до мене у глибокій депресії, зі щоразу глибшими хворобами. Їм гіршає, а не кращає.

— Яка Ваша думка про гомеопатію?

— Скажу коротко. На цю тему є багато дискусій. Це тема, про яку Церква остаточно авторитетно не висловилась. Я не маю медичної освіти, але консультувався з лікарями, які мені говорять так: «Скажи мені, що там має лікувати? Там немає жодної лікуючої активної субстанції. Те, що має лікувати, наявне у настільки мікроскопічній кількості, що не може лікувати». Тому запитання: що саме там лікує? Зважаючи на те, що при початках гомеопатії стояв німецький лікар Самюель Ганеман, який був окультистом, виникає запитання, про що тут ідеться і кому це все має допомагати.

— А якщо говорити про комп’ютерні ігри, інтернет?

— Не всі комп’ютерні ігри — погані. Але є цілий список тих, які є сатаністичними. Вони вводять молоду людину в реальність віртуальну, злу. Де гравця провокують до агресії, де він набирає більше балів, якщо більше людей уб’є. А це у психіці людини пробуджує агресію. Часом і в реальності людина поводиться так, як у віртуальному світі. Це теж може відкривати на дію злого духа.

Інтернет сам по собі не є чимось поганим або чимось злим. У віртуальному просторі є багато чого доброго. Але потрібно бути обережним. Є такі сторінки, де молодь може прочитати інструкцію, як вийти з тіла, пройти крізь стіну, ширяти над містом. Це не від Бога.

— Отче, що Ви можете сказати про східні бойові мистецтва? Здається, не бракує суперечливих думок із цього приводу.

— Особливо небезпечними є бойові мистецтва, пов’язані з якимось медитаціями, бо вони «відкривають» людину [на певні духовні сутності]. Це небезпечно. Цей «майстер церемоній» каже: прошу зараз духовно відкритися. Але для кого? Духовно, то я це можу зробити щодо Бога. Але якщо не говориться про Бога, то про кого йдеться?

Людина має вільну волю, і якщо у вільній волі духовно відкривається, то злий використовує це духовне відкриття. Бо моя вільна воля становить для нього браму, якої він не може відчинити. Якщо я йому скажу «ні», то він мене не змусить. Але якщо я даю згоду, то вхід відкрито.

— Якісь історії маєте на думці?

— Коли я раніше працював в одній з облатських парафій, мій вікарій, отець Кароль, захотів піти на Тай‑чі. Я тоді ще мало знав про бойові мистецтва. Дозволив йому. Отець Кароль розповідає: «Вдягнулися відповідно. Майстер церемоній показав якихось пару фігур у боротьбі, трохи було тренування. А потім мала бути медитація». Отець Кароль не сказав, що він священик. Він присів, як і всі, і став подумки молитися Розарій. Тільки подумки. За мить той майстер узяв отця Кароля за комір і вигнав. Питання: чим ця молитва Розарію подумки перешкоджала майстрові, що він його вигнав? Яка медитація за цим усім стоїть? Кому перешкоджає розарієва молитва?

Я також мав справу з дівчиною 17-18 років, яка на певному рівні була майстром карате. У її кімнаті було десь із 20 кубків та медалей. Водночас вона була одержима дияволом. Коли ми починали молитву, то вона мала таку потужну агресію, що тримали її 2‑3 особи, вона так поводилася, ніби займалась карате. Однак ця агресія була скерована на неї. Вона могла собі розбити голову об обігрівач тощо. Злий дух її дуже мучив, викручував тіло.

Це діялося доти, доки вона зі своєї кімнати не викинула всі кубки та медалі. Замість цього всього поставила статуетку Матері Божої. Тема кімнати закрилась. Тобто те, що було пов’язане з цим бойовим мистецтвом, дуже перешкоджало.

— Зараз дедалі популярнішою стає йога. Чи є серед Ваших відвідувачів жертви йоги?

— Деякі жінки кажуть: але ми лише тренуємось, ми не медитуємо. Є такий отець Жак Верлен, французький монах, який у минулому був досвідченим йогом і знає її «від А до Я». Він сьогодні говорить про йогу так: «Йога — це не гімнастика, це філософія. І в цю філософію можна увійти також і через тренування». Рано чи пізно злий дух, а тут якраз цей дух називається кундаліні, чіпляється до людини.

Так що йога є темою дуже небезпечною. Вона показує, як сильно диявол відтягує людину від Бога. Знаю осіб, які практикують йогу і потім потихеньку — і це видно — відходять від Бога.

— Тема талісманів та амулетів Вам близька? Так звані речі, які носять «на щастя».

— Я на щастя ношу хрестик і скапулярій Богородиці. І це є моє щастя. Натомість, якщо хтось на щастя носить якийсь камінець, якийсь талісман, або перстень атлантів, то відкриває вікно злому духові, який використовує цю добру нагоду.

Людина купляє перстень атлантів із сертифікатом. У ньому написано: якщо вдягнеш на цей палець, то не будеш хворіти, якщо на інший — буде все добре на роботі тощо. Це чистої води магія.

Я зустрічав людей, які дуже пов’язані з цим перснем, а при цьому йдуть до Причастя. Вони не можуть його зняти. Дуже бояться, як його знімуть, то станеться щось погане. Вірять не Богу, а тій реальності, що стоїть за цим перснем.

— Деякий час тому в Україні серед віруючих почалась дискусія щодо персонажа Hello Kitty. Що Ви думаєте з цього приводу?

— Це суперечлива тема. З одного боку, знаною є історія про договір із дияволом в ім’я здоров’я дитини. З іншого боку, коли ми пишемо в Інтернеті Hello Kitty, то з’являються різні картинки. Часто дуже сильно пов’язані з порнографією тощо. У нас у Польщі теж побутує така думка, що просто хтось хоче знищити цю фірму, тому видумав таку історію.

Отже, коли я говорю про це батькам, то підкреслюю, що в моральній теології є принцип: у сумнівах не можна діяти. Тому я кажу: «Якби я був на вашому місці, то просто цього б не купував, бо не маю впевненості». Не можемо сказати на 100%, що це погано або добре. Якщо не знаю, то я цього не торкаюсь.

А ляльки Monster High. Де це бачено ляльок з рогами і хвостами? Моя сестра в дитинстві гралася нормальною лялькою і вкладала її спати в ліжечко. А тепер ляльок вкладають у труну. У яку реальність вводять дитину? Знову ж таки, гра зі смертю. І тут існує небезпека: дуже розумне розмивання цих меж.

І ще, говорячи про смерть, не можна не згадати про аборти і контрацепцію. Таким чином ми стаємо на стороні духа смерті. Не обманюймо себе: все це є проти життя. Тобто я стаю по стороні злого духа. Важливе значення має мій намір. Який мій намір? Не вірю Богу, а вірю таблетці, презервативу, які мають мене захистити… від життя.

— Отче, на завершення нашої розмови чекаємо від Вас рецепту. Що маємо робити, аби вберегтися від тенет диявола?

— Знаємо слова зі Святого Письма, що диявол «кружляє, як рикаючий лев, і шукає, кого пожерти». Якщо людина живе в стані освячувальної благодаті й має живу віру, то з нею нічого не трапиться. Звісно ж, я не можу робити так: сьогодні йду до ворожки, а завтра до Причастя, бо мені ж нічого не станеться. Не можна випробовувати Бога.

Не можна також піддаватись паніці, дати охопити себе страхові за себе або за дитину. Якщо благословляти, молитися, приступати до таїнств, молитися Розарій і спеціально не заходити на територію злого, то все буде добре. Пам’ятайте: диявол хоче, аби ми боялися. Спокійно! Ми належимо Богові. І диявол має клякати перед Ісусом, а не ми перед дияволом.

Аліна Петраускайте


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: credo  

Коментарі