В Теребовлянській ПЦУ Св. Володимира 28 липня відзначали потрійне свято

29.07.2019 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

Діло в тому, що окрім того, що 28 липня вважається Всеукраїнським Днем ангела Володимира, Теребовлянська ПЦУ носить ім’я славного князя та ще й настоятель храму, обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей також Володимир.

День ангела Володимира - дата присвячена дню пам’яті великого київського князя. Цей чоловік дуже шанується в суспільстві, оскільки саме він, як вважається, хрестив Русь. Саме князь Володимир Великий став покровителем для всіх чоловіків з цим ім’ям. У перекладі зі слов’янської ім’я Володимир означає «володіє світом».  Володимир, прозваний у народі Червоне Сонечко, був внуком святої рівноапостольної великої княгині Ольги.

Цього дня в храмі проводилось святкове Богослужіння настоятелем Володимиром Якубишином, його щиро вітали парафіяни з Днем ангела: «Всечесний отче Володимире, прийміть найщиріші вітання з Днем Ангела. Нехай Ваш ангел-охоронець ніколи не відступає від вас й дарує відкритість та красу Вашій душі, мудрість і терпіння серцю, щирість й чистоту Вашій вірі. В цей день бажаємо Вам міцного здоров’я, добра, радості та нехай Господь дарує Вам злагоду і любов. Ми посилаємо ці вдячні слова та разом бажаємо многая літа».

А отець Володимир сказав наступне: «Більше тисячі років тому князь Володимир охрестив Русь-Україну і з того часу ми святкуємо цю дату. Князь започаткував християнство, а церква від тоді називається Христова. Наш храм має давню історія, що сягає далеко в минуле. В середньовіччя це був костел кармелітів. Як відомо, в 1939 році на землі Теребовлянщини, як і на всю Західну Україну, прийшли більшовики та розтоптали своїми брудними чобітьми все добре та красиве, зруйнували плани і по відтворенню величі даного храму, адже в країні рад релігія була заборонена. Проте монастирська братія кармелітів проіснувала в тих стінах ще до 1945 року, коли храмовий комплекс остаточно закрили.

В післявоєнні часи в монастирі була влаштована фабрика ялинкових прикрас. 1987 року в костелі трапилася велика пожежа. Невдовзі споруда була передана Українській автокефальній православній церкві. Після ремонту були встановлені два куполи на фасад храму. 1990 року у храмі була проведена перша літургія протоієреєм отцем Миколаєм Боднарчуком. Останній і піклувався про відновлення храму. З 1993 року настоятелем церкви став я. З того часу ми продовжуємо добру справу і сьогодні храм є окрасою всього міста і православної громади. Сама громада виросла і зміцніла у вірі, продовжує відновлювати та прикрашати нашу святиню. Ми дякуємо Господу за ласку та любов до нас, за віру в нас!»

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото: Олег Капуста


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі