На Тернопільщині УГКЦ створила «Український Ватикан» з Єрусалимом у мініатюрі

24.07.2019 20:43   Джерело: Релігійна правда
Опубліковано : Новини Тернопілля

Марійський духовний центр УГКЦ у Золотниківській об’єднаній громаді Тернопільської області називають “Українським Ватиканом”. Церква створює підприємства, розвиває туризм та фінансує інфраструктурні проекти.

Марійський центр розташований у селі Зарваниці, він входить до двадцятки найбільших у Європі. Щороку сюди приїжджають сотні тисяч паломників зі всього світу, передає видання #ШоТам.

У цьому селі за 20 років з нуля збудували ціле містечко: величезний собор, монастирські келії, кілька церков, високу дзвіницю та адміністративну будівлю, що є заразом і реколекційним будинком (фактично – готелем, у якому живуть прочани, послушники, священики тощо). Православні називають такі містечка лаврами, а католики, у тому числі, й греко-католики – Марійськими (тобто присвяченими Діві Марії) духовними центрами.

Церква надала селам Золотниківської громади понад 70 робочих місць для селян. Ще кілька десятків місцевих жителів мають постійну роботу на різноманітних будівництвах, які Марійський духовний центр веде практично безперервно.

Ректор Марійського духовного центру отець Володимир Фірман 2006 року відкрив фермерське господарство “Зарваниця Агро”. Тепер у компанії, що належить Марійському духовному центру і має кілька напрямків роботи та кілька філій, працюють понад 40 осіб. Підприємство орендує 1150 га землі та пісочний кар’єр, має власну гідроелектростанцію і планує будувати сонячну.

“Зарваниця-Агро” вирощує різні зернові культури, має власну ферму, м’ясне господарство, молочний кооператив, пасіку та цех з виготовлення олії. На підприємстві також роблять пелети і продають за кордон. І завдяки цьому громаді вдалося суттєво зменшити витрати на енергоносії.

Для туристів в ОТГ створили справжній Єрусалим в мініатюрі: Хресна Дорога у Зарваниці приводить до великого незвичного архітектурного комплексу, що за 4 роки виріс просто посеред лісу. Сходи виводять до трьох хрестів на умовній Голгофі. Поруч із ними – копія Гробу Господнього зі Святої Землі. У ній можна навіть побачити місце, на якому лежало тіло Ісуса. Усі споруди в архітектурному комплексі є копіями аналогічних архітектурних пам’яток в Єрусалимі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Релігійна правда  

Коментарі