Про Тернопіль видадуть історичну книгу

22.07.2019 22:13   Джерело: Голос
Опубліковано : Новини Тернопілля

Нові книги краєзнавця Тараса Циклиняка “Про людей та людиськок” та “Хроніки старого світу” – це краєзнавчі розвідки із серії “Дитинство Тернополя” мають вийти до Дня міста.  Краєзнавець розповів журналістці “20 хвилин” про що йтиметься у нових книгах про Тернопіль.   

Краєзнавець Тарас Циклиняк впродовж десяти років збирав спогади старожилів, здебільшого тих, хто народився в Тернополі перед війною і зрозумів, що спогадів настільки багато, що потрібно видати це все у серії книжок. Вже вийшов перший том із серії “Дитинство Тернополя” – книга про життя та побут повоєнного Тернополя “Пацани повоєнних років”. Її написав краєзнавець, опираючись на дитячі спогади тернополянина Олександра Столярова.

Воно повне не лише цікавих фактів, а й містить колекцію листівок та унікальних фотографій тогочасного Тернополя. У другому томі – “Про людей і людисьок” будуть і праці тернопільських істориків, і розповіді про українців  євреїв та поляків, які жили у нашому місті з XVI по XX століття і навіть шаржі. А ще дуже незвичні і оригінальні герої – Стахо-вар’ят і Діонізій Шолдра.

– Зараз до друку ми віддали другий і третій том,  – розповідає Тарас Циклиняк. – Другий том – це збірка про тернополян. Ця книга зроблена в співавторстві із Володимиром Морозом та Марічкою Юрчак.

Мені хотілось просто об’єднати всіх тих, ким Тернопіль пишався і зробити такий маленький подаруночок місту до його Дня народження.  Книга “Про людей і людисьок”  написана у вигляді хроніки. Це збірка публікацій, основна частина з яких Володимира Мороза. – Я запропонував йому, щоб це все не пропало – зібрати в збірку, – каже пан Циклиняк. – Сама книга складається із кількох частинок: власне публікації, живі спогади людей і дуже гарні карикатури тернопільського художниками Миколи Дмітруха Художник намалював тернополян дуже різних часів. Книга складається із понад 400 сторінок. І має побачити світ до дня міста.  Третій том – це класична розвідка про історію Тернополя, від початків міста і аж до австрійських часів.

– Це перепис розвідку о. Петра Білинського, який був написаний 125 років тому, – розповідає краєзнавець. – Вона була написана старим правописом – максимовичівкою. І писав отець Петро дуже тепло і домашньо.

Тарас Циклиняк перенабрав повністю цю розвідку, додав велику кількість фотографій і вийшло понад 200 сторінок книги.

– На це мені пішло скажено багато часу, я просидів всю зиму, бо це дуже клопітка робота, – каже пан Тарас. – Але мені  приємно, що вдалось це зробити.  Тарас Циклиняк каже, що ці книжки будуть цікаві навіть тим, хто не цікавиться історією.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Голос  

Коментарі