Як випалювали двометрову «Трипільську бабу» на фестивалі гончарів (Фото)

21.07.2019 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

У Тернополі своя вогняна родзинка - влітку на фестивалі гончарів "Не святі горшки ліплять" вже традиційно готують до випалу глиняний виріб вогняну скульптуру. Цього року темою фестивалю стало Трипілля і трипільська культура, тому свою натхненну працю гончарі приклали до створення двометрової трипільської жінки. Скульптуру зліпили з 500 кілограмів глини. Прикрасили трипільськими візерунками, зробили багато отворів. Витвір представляє собою горно, адже створюється над пічкою з цегли. Скульптуру зліпили протягом дня, підсушували і вдень, і вночі протягом доби. Керували процесом підготовки скульптури до випалу скульптори Сергій Резніков і Микола Величко. 

У суботу 20 липня випал розпочали з самого ранку. Гості фестивалю побачили обгорнуту у термотривкий матеріал скульптуру, над якою підіймалось розпечене повітря. Для обжигу глини температура має бути 1000 градусів за Цельсієм. У пічку підкладали дрова. І так до самого вечора. Подивитись на апогей дійства прийшло чимало тернополян. Багато молоді вперше приєднались до такої події.

З 21 години скульптуру пошарово поступово звільняли від обгортки. Коли наступила довгоочікувана мить і гончарі розрізали зверху донизу останній шар обгортки - люди масово вмикнули свої ліхтарики у мобільних телефонах, тми самим розігнавши темряву, яка має бути саме тою ефектною сценою для вистави з розпеченою до червоного кольору скульптури. Побачивши фігуру, яка все одно сяяла від внутрішнього тепла люди подарували творцям та організаторам фестивалю оплески. За мить на скульптуру почали кидати тирсу, щоби загасити полум'я, яке виривалось крізь отвори рук, голови, дрібних отворів по усьому тілу трипільської баби. Вогняне видовище знімали оператори КП "Кінодністер". На майбутньому ролику подію можна буде побачити і з гори.  

Учасники фестивалю скульптуру розгортали під звуки етнічних барабанів. Навколо сяючої трипільської баби співали пісень та танцювали у колі вогнянні танці.

Фестиваль триває з 19 по 21 липня. У неділю також будуть проводитись майстер-класи та продовжується знайомство з гончарами. Цьогорічний фестиваль організовують Національна спілка майстрів народного мистецтва України, Тернопільська школа народних ремесел, за підтримки  Міністерства молоді та спорту, Тернопільської міської ради. UA Тернопіль- інформаційний партнер фестивалю.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі