У місті Кременець відбувся навчальний семінар «Соціальна реабілітація в музейному просторі»

Опубліковано:
20 Липня, 2019

Навчальний семінар «Соціальна реабілітація в музейному просторі» нещодавно пройшов у місті Кременець. Семінар організовано Всеукраїнською громадською організацією «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» за підтримки Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального захисту інвалідів разом із Кременецьким краєзнавчим музеєм. На семінар зібрались люди з Одеси, Сум, Червонограду, Умані, Богуслава, Київа, Вінниці, Бродів, Тернополя, Коломиї, Львова, Чернігова і Бережан.

Мар’яна Мороз, учасниця семінару з м. Бережани: “Програма включала в себе візит до центру реабілітації Товариства “Зоря Надії”, ряд доповідей щодо реабілітації осіб з інвалідністю та цікаву екскурсійну програму, де учасники мали змогу ознайомитися із  туристичними перлинами Волині.”

Учасникам семінару про досвід роботи з соціальними групами у Кременецькому краєзнавчому музеї розказав директор музею Андрій Левчук та науковий співробітник музею Ольга Данилюк. 

Також учасникі семінару познайомились з досвідом Державного історико-культурного заповідника у м. Дубно, відвідали Дубенський замок. Екскурсовод Ганна Остапчук розповіла, що замок князів Острозьких XVст. один із найстаріших замків України.

Ганна Остапчук: “Дубенський замок ніколи не був узятий приступом оскільки був міцно укріплений 73 гарматами і природно – річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами. Під стінами замку ламалися татарські списи і шведські шаблі. В експозиції замку можна побачити коштовний посуд, книги, картини, ікони, зброя і захисне озброєння, вироби з хутра, шкіри. Сьогодні працівники історико-культурного заповідника  активно впроваджують театралізовані екскурсії, запрошують на нічні екскурсії у Дубенський замок. Жоден з відвідувачів не залишається без вражень після таких інтерактивних екскурсій. Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес замків України.”

У Білокрини́цькому дендропа́рку (дендрологічний парк місцевого значення у селі Білокриниця Кременецького району Тернопільської області), який розташовано в межах садиби Кременецького лісотехнічного коледжу, учасники семінару послухали розповідь наукового співробітника Кременецького краєзнавчого музею.

Олександр Соловей, кандидат історичних наук: “Сьогодні тут налічується біля 360 видів різних представників флори. На території дендропарку непрохідні лісні масиви тісно межують з художньо оформленими ділянками (стрижені хвої, альпійська гірка та інше)” 

Проходжуючись по алеях дендропарку пані Тетяна, учасниця семінару, поділилася своїми відчуттями: «Дуже гарно пахне грибами, лісом після дощу, отим рідним запахом з дитинства, почувши який відчуваєш спокій та задоволення».

Наступною екскурсійною родзинкою стала поїздка на Замкову гору в м. Кременець, в народі званої Бона. На горі височіють руїни оборонної фортеці. Це місце приваблює дуже багато туристів. Туристів підвозять практично до вершини. Для машин та автобусів є зручне місце для паркування. Дістатися Замкової гори не буде проблемою, побачити її варто усім. 

Андрій Левчук, директор краєзнавчого музею: «Саме час правління сина короля Сигізмунда І – Августа та його матері Бони вважається найцікавішим періодом в історії Кременця. Події, які відбувались у ті роки, назавжди закарбувалисяу легендах та переказах» 

Під час сходження  із Замкової гори учасники семінару ділитися своїми враженнями. Пані Оксана із м. Одеси казала, що надзвичайно вдячна організаторам семінару за можливість взнати про культуру, звичаї, історію фортифікаційних споруд Волині та Галичини. Вона навіть не здогадувалася, що Україна має таку велику кількість унікальних куточків у які хочеться повертатися знову і знову.

Також учасники семінару відвідали Свято-Успенську Почаївську Лавру. Юний семінарист-екскурсовод Андрій розповів, що Свя́то-Успе́нська Поча́ївська ла́вра — православний чоловічий монастир у Почаєві зі статусом лаври. Це найбільша православна святиня Волині, друга, після Києво-Печерської лаври в Українї. На території лаври розташована Почаївська духовна семінарія. 

Мар’яна Мороз, учасниця семінару з м. Бережани: “Після лаври на людей чекав ще один приємний бонус – поїздка до цілющого джерела (купальні) Святої Праведної Анни, що знаходиться в селі Онишківці Дубенського району Рівненської області. Цілющі властивості джерельної води з Онишківців відомі ще з 16 століття. В 1853 році на добровільні пожертвування була побудована каплиця на місці старовинної. Вода із джерела бактерицидна, зокрема, згубна для віруса грипу, дуже швидко зупиняє зовнішню кровотечу, тамує зубний біль, нормалізує роботу тонкого й товстого кишечника, ефективна при хронічних захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки так нам розказали наші екскурсоводи”.

Серед учасників семінару були люди, які доглядають людей з інвалідністтю різної степені важкості. Їх думка була цікавою, адже вони очікували потрапити на семінар, де їх будуть знову навчати в приміщенні, а потрапили на те, що їм було дійсно необхідно – змістовний відпочинок, після якого з’являються сили допомагати іншим та бажання поділитись побаченим зі своїми підопічними. 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кременець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #семінар, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: