Археологи знайшли на Тернопільщині артефакти бронзової доби й давньоруські поховання

Опубліковано:
19 Липня, 2019
Унікальні зразки культури часів ХV ст. до н.е., тобто бронзової доби, та давньоруські поховання XIII ст. виявлено під час археологічної експедиції, яка завершилася на Тернопільщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Розкопки тривали на околиці села Кордишів Шумського району, де ми вже працюємо, починаючи з 2010 року. У розкопаному давньому кургані, вік якого щонайменше 4 тис. років, ми виявили 14 поховань. Цього разу під час розкопок багатошарового могильника було знайдено артефакти кількох історичних періодів – комарівської культури та княжої доби. Зокрема, було виявлено групове поховання п’ятьох осіб періоду бронзової доби”, – зазначила директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, кандидат історичних наук Марина Ягодинська. 

Також, за її словами, біля людських решток археологи знайшли бронзові браслети, шийну гривну (прикраса – ред.), скроневі кільця, намисто із кварцу.

Крім цього, під час експедиції знайдено кілька дитячих поховань часів давньоруської культури ХІІІ ст. і три мідні підвіски з дроту.

Фото: Олег Снітовський

Також археологи виявили курган давньоруського часу з ритуальним ровом для тризни (поминок), у центрі якого перебували, за версією Ягодинської, останки дитини знатного роду. Про це свідчить спеціально насипаний курган та залишки труни. Поховання унікальне тим, що впродовж останнього століття археологи на території нинішньої Тернопільщини такого ще не знаходили. 

Археологічну експедицію в Кордишеві організував Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини під керівництвом його директора Марини Ягодинської за участю наукового співробітника Науково-дослідного центру “Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України Василя Ільчишина. 

Також в археологічній експедиції брали участь студенти й викладачі історичного факультету Тернопільського педуніверситету.

Передбачається, що знайдені артефакти передадуть до Шумського краєзнавчого музею, а фрагменти людських останків – експертам відділу біоархеології Інституту археології НАН України для подальшого вивчення. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #археолог, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #розкопки, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: