Алекс Ліссітса: «Здобутки України протягом останніх років не можна знецінювати»

Опубліковано:
18 Липня, 2019

Тернопіль відвідав Алекс Ліссітса — президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор аграрної компанії ІМК — однієї з найкрупніших аграрних компаній України. Захід відбувся у рамках програми робочої поїздки Алекса Ліссітси на Тернопільщину. Під час візиту він відвідав компанії, що експортують продукти з доданою вартістю.

Гість висловив своє бачення реформ, що відбуваються у державі. Він зазначив, що одна з тем, яку зараз обговорюють українці, — що у державі все погано, нема ніяких покращень, не відбувається позитивних зрушень. Алекс вирішив переконатися чи правдиві ці твердження й побував у регіонах України, поспілкувався з тамтешніми жителями. З’ясувалося, в країні таки відбуваються нові, успішні звершення, щонайменше в секторі сільського господарства та харчової промисловості.

null

Так, у період перед майданом, коли Янукович не підписав Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, у людей при владі та народу були побоювання, що цей сектор «завалиться» без партнерства з Росією. Втім за останні кілька років в Україні відбувся величезний ривок у сфері сільського господарства.

Воно не лише виграло від асоціації а й почало розвиватися у новому форматі. Зокрема у 2003 році ми імпортували пшеницю, а, наприклад, торік виробили 70 млн. тонн. зернових та зернобобових, експортувавши при цьому 50 млн тонн. У 2011 р команда Януковича ввела квоти на експорт зерна. А у 2018 році Україна ввійшла у трійку країн-експортерів світові зернових і зернобобових культур. Окрім цього, наша держава також потрапила в трійку найбільших експортерів м’яса птиці до ЄС. Ці результати свідчать про важку, титанічну роботу міністерств протягом кількох останніх років. Таким успіхом не варто нехтувати, його треба лише нарощувати, вважає Алекс Ліссітса.

Грамотного й виваженого продовження вимагає і впровадження реформи децентралізації.

null

«Переймаюся тим, що відбувається в українських селах. Звісно, процес урбанізації ніхто не зупинить. Проте, як на мене, уряд Гройсмана запропонував добре рішення, яке реалізовується у децентралізації. Він запропонував адекватні та необхідні кроки: передачу повноважень та бюджетів на місця, створення та об’єднання громад зі «стержневим» селом і слабшими селами. Рішення правильне, хоч і частково болюче. А для ще більш успішних результатів необхідний час. Зокрема він потрібний для логічного завершення реформи — усунення правових нюансів, аби райдержадміністрації перестали дублювати функції громад тощо», — зазначив Алекс Ліссітса.

Турбує Алекса і найближче майбутнє — він не вірить в те, що нова людина без досвіду роботи в уряді, парламенті, бізнесі одразу зможе налагодити свою працю у форматі прийняття законів.

«Важливо, щоб до Верховної Ради зайшли люди, які знають, вміють і можуть продовжити розпочаті реформи. Адже здобутки України протягом останніх років не можна знецінювати», — наголосив він.

Наприкінці зустрічі Алекс Ліссітса із Романом Репком підписали меморандум про співпрацю між ГО «Українська асоціація виробників равликів» і асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» щодо сприяння розвитку малого та середнього бізнесу у сільських регіонах України.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гройсман, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: