Важливо: майбутнім абітурієнтам-документознавцям!

15.07.2019 10:53   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Популярність підготовки фахівців зі спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність» в Україні (яка з 2016 р. змінила назву на «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа») невпинно зростає. Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки готує кваліфікованих фахівців цієї спеціальності на базі освітньої програми «Документаційне забезпечення управління та інформаційно-аналітична діяльність». Вибір програми був зумовлений через потреби і вимоги, які диктує нам сучасна сфера прийняття управлінських рішень.

Відкриття нової спеціальності стало зворотною реакцією на процеси, що відбулись в соціально-комунікативній сфері країни: активний розвиток систем зв’язку, телекомунікацій, створення інформаційного простору.

Сучасний рівень управління характеризується прийняттям рішень на основі аналізу інформації. За цих умов на фахівців діловодної сфери необхідно покладати завдання не лише в межах досвіду створення документації та забезпечення її руху, але, головним чином, вирішувати питання, безпосередньо пов’язані з інформаційною підтримкою усіх управлінських рішень.

Служба (відділ) інформаційної сфери, як серцевина будь-якої організації, що відображає і забезпечує її діяльність, сьогодні стає потужним інструментом, що в змозі через процеси управління документацією, орієнтувати всі інші підрозділи та окремих виконавців на спільні цілі, мобілізувати ініціативу співробітників, поліпшувати процеси ділової комунікації й корегувати організаційну поведінку всіх його членів.

Вже сьогодні в сучасних установах такий фах об’єктивно виділяється у високооплачуваний вид професійної діяльності, отримує відповідне технологічне й організаційне оформлення й вимагає значного обсягу знань.

Головною метою фахівців є ефективне управління всією документацією установи, в т.ч. досконале документаційне забезпечення, якісне надання документно-інформаційних послуг, вчасна обробка і передання на різні рівні керування необхідної для прийняття рішень документованої інформації.

Підбором інформації, обробкою і оформленням документів сьогодні повинен займатись не фахівець галузі, який приймає ключові управлінські рішення, а спеціально підготовлений для цього спеціаліст – документознавець – інформаційний аналітик. Сучасна установа потребує єдиного підрозділу управління документацією.

Коло обов’язків спеціалізованого підрозділу, його провідних співробітників-документознавців, інформаційних аналітиків передбачає бути досить багатогранним: участь у керуванні всією документацією установи, моніторинг інформації й розробка ефективних управлінських рішень, контроль і перевірка виконання завдань і розпоряджень вищого керівництва. Для цього вони повинні вміти працювати з усіма видами документної інформації, знати особливості функціонування автоматизованих систем діловодства й документообігу, новітні засоби тощо.

Зростання ролі інформаційних процесів у всіх видах людської діяльності зумовив гостру потребу створення не лише інформаційно-аналітичних підрозділів, інформаційно-рекламних агенцій, водночас розширюється коло центрів науково-технічної інформації, патентних структур. Також посилюється значення високоякісного інформаційного забезпечення вищого керівництва всіх рівнів і напрямів соціального управління на базі новітніх технологій й застосування глобальних світових мереж.

P.S. Навчання за документно-інформаційною спрямованістю в Cхідноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки розпочато понад десять років тому і вже відбувся не один випуск фахівців, які ефективно та успішно працюють за обраною спеціальністю.

null

Додаткова інформація:

Освітньо-професійна програма «ДОКУМЕНТАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ»

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 029 «ІНФОРМАЦІЙНА, БІБЛІОТЕЧНА ТА АРХІВНА СПРАВА»

Передбачає підготовку фахівців з інформаційної діяльності, державних службовців; документознавців, менеджерів інформаційно-аналітичних структур, спеціалістів кадрової служби; референтів; фахівців з архівної і бібліотечної справи; офіс-менеджерів; координаторів ділових презентацій та проектів; керівників прес-служби.

Перспективи працевлаштування: органи влади та органи місцевого самоврядування, правоохоронні структури, засоби масової інформації, банки та бізнес-структури, державні та відомчі архіви, сфери консалтингових  послуг (консультування керівників, управлінців з питань у сфері фінансової, юридичної та експертної діяльності) та аутсорсингу (сучасний метод організації бізнес-процесів).

Кваліфікація: менеджер з інформаційно-аналітичної діяльності, організатор діловодства, референт.

Сертифікати ЗНО для участі у конкурсі: українська мова та література; історія України; математика або іноземна мова.

З 1 по 22 липня 2019 р. ЗАРЕЄСТРУЙ ЗАЯВУ В ЕЛЕКТРОННОМУ КАБІНЕТІ

За консультацією та отриманням додаткової інформації звертайтесь у 246 каб. головного корпусу університету (проспект Волі, 13)

телефонуй:  +38 050 239 08 83

пиши: docmuzeum@eenu.edu.ua; 

заходь на нашу сторінку: https://www.facebook.com/dokumentoznavstvo


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі