Лариса Римар: «Моя місія – прославляти Тернопілля і Україну»

Опубліковано:
14 Липня, 2019

Лариси Римар, культуролог, директор Тернопільського музичного коледжу ім.Соломії Крушельницької, голова Благодійного фонду «Соломія», кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №163 з центром у Тернополі, яка висунута політичною партією “Громадянська позиція” ділиться з нашими читачами думками про те, що вважає пріоритетним у житті та у своїй громадсько-політичній діяльності.

– Пані Ларисо! Ви завжди публічно висловлюєтеся, що з Тернополя має початися відродження України.

– Я переконана Тернопілля – душа українського народу та осерця нашої державності. Нагадаю, що саме на Тернопільщині у 1989 році була створена перша організація «Народного Руху за перебудову». Звідси й почалися всі державотворчі процеси, які були поширені на всю Україну та увінчалися результатами Всеукраїнського референдуму у 1991 році підтримкою понад 90% за незалежність України. І сьогодні, впевнена, настав той час, коли гряде новий етап будівництва нашої країни і він розпочинається саме з Тернополя духовним і культурним проривом.

«Українці – унікальний народ. Але нам бракує національної гордості»

– Тернопілля  – унікальний край! Тут народилися духовні провідники української нації та генії, відомі усьому світові: Йосиф Сліпий, Іван Пулюй, Денис Січинський, Богдан Лепкий, Іван Горбачевський, Олександр та Василь Барвінські, Соломія Крушельницька та багато інших. Тернопільська земля увібрала в себе усю красу та велич глибокої героїчної історії українського народу від епохи трипільців до сьогодення. Ми маємо чим пишатися, бо є унікальним народом. Але нам бракує національної гордості. Мені прикро, коли наші президенти їздять по світу з протягнутою рукою, як жебраки. Бо ми можемо бути самодостатніми!

«Мені прикро, коли наші президенти їздять по світу з протягнутою рукою, як жебраки».

– Ви завжди заявляєте про необхідність більшої підтримки мистецтва та культури, незважаючи на те, що зараз для України в соціально-економічному плані є питання важливіші?

–  Переконана, що освіта, культура духовність дають в результаті науку, патріотизм та стабільну економіку. Як виховують членів британської королівської родини?  Внуки королеви Англії вчаться у спеціальній шкоди де вивчають музику, співи, танці, іноземні мови, а потім усі інші науки. Завжди вважала, що музика – це навіть більш, аніж іноземна мова, це свого роду особливий код спілкування, який розуміли і розуміють люди у всі віки, і на всіх континентах. Більше того: мова музики – це мова міжнародної дипломатії! Враховуючи те, який глибокий культурний пласт  ми маємо, можемо претендувати на звання титульної європейської нації. Варто нагадати, як донька Ярослава Мудрого Анна ще у ХІ столітті вчила європейців грамоті і письму. Тому – спочатку треба поставити на відповідний рівень  нашу духовність!

«Переконана, що освіта, культура духовність дають в результаті науку, патріотизм та стабільну економіку»

– Які пріоритети у Вашій роботі, як  голови правління Благодійного фонду «Соломія»?

Щодо Благодійного фонду «Соломія», то я пишаюся, що маю честь очолювати цю організацію. Треба нагадати, що з ініціативи Марти Подкович, колишньої голови фонду, у Тернополі постав єдиний у повний ріст пам’ятник Соломії Крушельницької. Я також прагну продовжувати справу прославлення Соломії Крушельницької та підтримки талановитої молоді. Пишаюсь, що ми з однодумцями започаткували І Відкритий конкурсу вокалістів та хорових колективів імені Соломії Крушельницької. Ця подія викликала дуже потужний резонанс у мистецькому житті України. У лютому цього року ми організували конкурс піаністів імені нашого видатного земляка Василя Барвінського. Вважаю своїм обов’язком прославляти ім’я цих двох непересічних постатей, які зробили багато для популяризації українського мистецтва та культури. Фонд підтримує талановитих музикантів, зокрема, підтримує конкурси трубачів та валторністів ім. М.Старовецького та конкурсу скрипалів імені Братів Теленків.

 

null

 

null

 

null

«Без духовності і культури ми ніколи не побудуємо заможної держави»

– У травні ви зі студентами музичного коледжу побували на Днях України у Стамбулі. Я була мета цієї далекої поїздки?

– Візит студентів нашого коледжу у Туреччину відбувся з моє ініціативи та Українського товариства взаємодопомоги у Стамбулі за підтримки Генерального консульства України і Тернопільської обласної адміністрації. У грудні минулого року між товариством та Тернопільською обласною державною адміністрацією була підписана угода про співпрацю у різних сферах. Одним із напрямків цією співпраці є розвиток партнерства у культурній та освітній сферах. Отож, основні візити у Стамбулі були в навчальні заклади, де і покладено початок подальшого партнерства, а також налагодження співпраці з українцями, які проживають в Туреччині. Найперше, ми прагнули донести всю красу та багатогранність культури України. І це нам вдалося!  Окрім музичного мистецтва ми показали ще й туристичний потенціал Тернопілля та виставку робіт народних майстрів.

«У Стамбулі ми прославляли українське мистецтво та отримали Патріарше благословення для України»

– Ви зі студентами коледжу мали унікальну можливість співати особисто для Вселенського Патріарха Варфоломія. Такої високої честі з України напевно ще немав ніхто.

– Так, це було справді диво! Завдяки зусиллям генерального консула України в Стамбулі Олександра Гамана це стало реальністю. Після недільної літургії, на якій були присутні представники усіх православних церков світу наші студенти співали Патріарху духовні твори та українські пісні, а також «Многая літа». Незважаючи на втому і спеку, Патріарх нас слухав уважно і захоплено, а потім кожного особисто благословив та подарував образок. Це були неймовірні відчуття і піднесення! А слава про наших талановитих  дітей  та Україну розлетілася по цілому світові!

null

Вселенський  Патріарх  Варфоломій слухає спів студентів Тернопільського  музичного коледжу ім.Соломії Крушельницької

ДОВІДКА.

Лариса Римар

Життєве кредо: «Ніколи не здаватися, а рухатись вперед!»

48 років. Народилася у Великих Дедеркалах на Шумщині. Понад 20 років проживає та працює у Тернополі. Має дві вищі освіти: мистецьку та економічну.

Працювала на керівних посадах на підприємствах та організаціях різних форм власності. Більше десяти років присвятила розвитку туризму в Тернопільській області.

У 90-х роках працювала директором Великодедеркальської музичної школи. Зараз працює на посаді директора Тернопільського музичного коледжу ім. Соломії Крушельницької, у якому колись навчалася. Викладач культурології.

Понад 20 років займається громадсько-політичною роботою, очолює громадську організацію «Центр регіонального розвитку та права»,  також «Асоціацію жінок України». Як голова правління Благодійного фонду «Соломія» підтримує талановиту молодь та займається популяризацією і збереженням культурної спадщини України. Організатор і директор Відкритого конкурсу вокалістів та хорових колективів ім. Соломії Крушельницької та Відкритого конкурсу піаністів «На батьківщині Василя Барвінського».

Працювала в антикорупційних, медійних та правозахисних проектах міжнародно-технічної допомоги, зокрема,  «Громадська ініціатива на захист економічних прав» за підтримки Європейського Союзу, «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна» за фінансової підтримки USAID, «На допомогу власникам та майнових паїв» та «Голосуй активно, обирай свідомо!» за підтримки Посольства США в Україні та інші.

Очолювала Громадську раду при Тернопільській обласній державній адміністрації.

Є діючим депутатом Тернопільської обласної ради.  Очолює комісію з питань соціально-економічного розвитку та депутатську групу «Рівні можливості».

Одружена. Має двох синів. Вважає, що має достатньо знань та досвіду, аби бути ефективним народним депутатом України.

Розмовляв Тарас Савчук

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #римар, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: