Домагання та насильство: реальність деяких інтернатів із нещодавньої історії

Опубліковано:
8 Липня, 2019

Однією із проблем, інтернатів називають насильство над дітьми. Borgen Magazine (США)  розповідає про декілька із найгірших інтернатів недавнього минулого та сучасності. Переповідаємо, чим ці інтернати погані, та якої шкоди завдали дітям.

1. Дитячий будинок імені святої Текаквіти (США, 1940-1970-і роки)

З кінця 1800-х років і аж до XX-го століття американський уряд зобов’язував корінних жителів по всій країні відправляти дітей в школи-інтернати для їх асиміляції. Багато з установ перебували у підпорядкуванні католицької церкви, якій уряд платив, щоб «вбити індіанця, а врятувати людину», повідомляє HuffPost. Одним із таких закладів був  дитячий будинок імені святої Текаквіти. Протягом багатьох років у середині 20 століття  у ньому діти піддавалися сексуальному насильству і зґвалтуванням, як головним священником, так і монахинями.

2. Дитячий будинок Наньнін (Китай, 1990-ті роки)

У 1990-х роках китайські дитячі будинки стали об’єктом міжнародного скандалу, після того як з’явилася хвиля повідомлень, про нелюдське поводження з дітьми, які там перебували.

Одним з таких закладів був притулок Наньнін, розташований в китайському автономному регіоні Гуансі-Чжуа́н. Про це стало відомо в 1993 році, після того, як газета Morning Post з Південного Китаю повідомила, що 90 відсотків дівчат, які потрапили у  притулок померли.

Деякі інші китайські інтернатні заклади стали об’єктами для  зйомок документального фільму «The Dying Rooms» (1995). Британській знімальній групі під прикриттям вдалося записати останні дні дворічної дівчинки на ім’я Меймін, яка померла від голоду в притулку в Гуандуні через чотири дні після зйомок.

У звіті організації Human Rights Watch / Asia, опублікованому в 1996 році, стверджувалося, що в період з 1986 по 1992 рік у притулку відбулося понад 1000 неприродних смертей внаслідок навмисного винищення дітей.

3. Дитячий будинок в місті Сигіт (Румунія)

В цьому інтернатному закладі  дітей прив’язували до своїх ліжок. Вони часто сиділи в своїй сечі і не отримували належного догляду. Медсестри, які там працювали не були належно навчені і часто знущалися над дітьми. Через жорстоке поводження діти старшого віку навчилися бити молодших. У всіх дітей, у тому числі й у дівчаток, були поголені голови. У багатьох була затримка когнітивного розвитку. Багато дітей померами від побутових травм та простих захворювань.

4. Мазановський дитячий будинок (Росія, 2013)

Мазановський дитячий будинок став популярним після того, як з’явилися кадри із жорстоким побиттям одних дітей іншими. На відео видно, як двоє підлітків «опікунів» б’ють і штовхають сімох молодих хлопців.

Інші інтернатні заклади Росії також не вперше звинувачуються у систематичних зловживаннях та насильству над дітьми. Так, дві медсестри були заарештовані в дитячому будинку у Хабаровському краї за те, що побили трьох маленьких дітей у віці від семи місяців до трьох років настільки сильно, що всі троє були госпіталізовані.

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Міністерством соціальної політики згідно з Угодою про позику між Україною та Світовим банком.

Упродовж 2019 – 2020 рр. консорціумом організацій у складі Oxford Policy Management Limited (Велика Британія), Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» Україна, COC Кіндердорф Інтернешнл та Українського фонду «Благополуччя дітей» будуть надаватися консультаційні послуги з розробки та впровадження Регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів для дітей) у Тернопільській області.

Ситуація в Тернопільській області є мікромоделлю масштабної проблеми інституційного догляду дітей по всій Україні. В області проживають майже 200 тисяч дітей. Серед них 4,6 тисячі – це  діти з інвалідністю, а понад тисяча  – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Станом на початок 2019 року в Тернопільській області діє 19 закладів інституційного догляду і виховання, в яких цілодобово перебувало 1248 дітей, з яких   90%  мають батьків, котрі не позбавлені батьківських прав.

Численні наукові дослідження щодо раннього розвитку дітей вказують на те, що перебування дітей до 3-х років в інтернатних закладах навіть відносно короткий проміжок часу може негативно вплинути на їхній розвиток та поведінку в дорослому віці.

Відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, основною метою реформи є зміна системи інституційного догляду та виховання дітей на систему, яка забезпечує догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі. Досягнення мети можливе через розвиток соціальних послуг підтримки сімей з дітьми у складних життєвих обставинах і запобігання необхідності влаштування дітей до інтернатних закладів, активізацію подальшого розвитку альтернативних сімейних  форм влаштування для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки та безпосередню трансформацію інтернатних закладів і створення на їх базі нових послуг для громади.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дитина, #інтернат
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: