Ініціатива Уряду Гройсмана «Чесна платіжка»: тернополяни будуть платити менше за тепло

Опубліковано:
3 Липня, 2019

Більше 400 гривень зможуть зекономити тернополяни на комуналці  в новому опалювальному сезоні завдяки Урядовій ініціативі «Чесна платіжка». Вона передбачає  встановлення граничної ціни на опалення на рівні 1400 грн. за 1 Гкал  у великих містах.

Минулого опалювального сезону у м. Тернопіль за обігрів квартири площею 37 кв. м. доводилося платити  2301.55 грн. Тепер, завдяки новій ініціативі у Уряду Гройсмана ціна знизиться до 1844.59 грн. Економія – майже 20% або 457 грн.

«Я розумію, що людям важко сплачувати за комунальні тарифи. Є великі платежі, які сьогодні люди сплачують, це платіж за тепло та гарячу воду. Чому в одних містах ціна тепла за одну гігакалорію 2000 гривень, а в інших – 1300. Така різниця є необ’єктивною, при тому, що ціни на газ по всій країні однакові, на електроенергію для виробництва теж однакові, заробітні плати в галузі однакові, а тарифи різні. Це означає, що коли людина отримує платіжку, в неї немає варіантів, як йти і платити. Тому питання справедливості та чесної платіжки виходить на перший план. Ми змусили Нафтогаз зменшувати ціну, і я змушу всіх комунальних баронів виконувати рішення Уряду і дати людям чесну платіжку з економічно обгрунтованою ціною», – зазначив лідер політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», Прем`єр-міністр Володимир Гройсман.

Згідно з рішенням Уряду, з початку опалювального сезону при наявності лічильника  1 Гкал вартуватиме 1400 гривень. У разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр. Зміни стосуються і постачання гарячої води:  1 куб. метр води вартуватиме 83,66 гривні (за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води). А в разі їх відсутності – 75,74 гривні.

Як буде працювати «Чесна платіжка»

Міністерство юстиції провело системну роботу і проаналізувало, чому тарифи на тепло і гарячу воду так сильно відрізняються по всій країні. Так, у  багатьох регіонах України ціни на гарячу воду і опалення завищені в півтора рази. Незважаючи на те що вартість газу для всіх однакова, ціни на тепло і теплу воду значно відрізняються і подекуди перевищують 2 тис. грн. Тому Кабінет Міністрів України ініціював запровадження програми «Чесна платіжка». Вона передбачає викорінення будь-яких схем з обрахуванням тарифів і спонукання  місцевої влади відповідально вкладати кошти місцевих бюджетів у модернізацію ЖКГ.

Як розповів Міністр юстиції, член партії «Українська стратегія Гройсмана» Павло Петренко, економічно обґрунтована ціна, виходячи з нинішньої ціни газу, складає 1400 гривень. Але через безгосподарність місцевих чиновників,  маніпуляції,  або, можливо, і умисел з боку місцевих постачальників тепла, ціна різниться кардинально. Тому Ініціатива Уряду Володимира Гройсмана #ЧеснаПлатіжка – можливість захистити мільйони українців від свавілля комунальників.

«Українці не повинні платити за повітря або забезпечувати надприбутки власникам постачальників тепла, серед яких – офшорні компанії. Забезпечити модернізацію тепломереж – це обов’язок місцевої влади. Кошти на це у них є завдяки децентралізації, яку успішно провів Уряд. Тому найближчим часом Мін’юст передасть на розгляд Кабміну низку документів, які унормують тарифи. Ніхто більше не наживатиметься за рахунок громадян», – наголосив очільник Мін’юсту.

А щоб донести інформацію про урядову ініціативу до громадян, Мін’юст разом з системою безоплатної правової допомоги запускає інформаційну кампанію «Я маю право на чесну платіжку».

«Наші адвокати та юристи системи безоплатної правової допомоги вже готові захищати права українців, які після початку дії відповідних рішень Уряду Гройсмана й надалі отримуватимуть несправедливі платіжки на тепло із завищеними тарифами», – підкреслив Міністр юстиції.

Хто потрапить на «дошку ганьби»

За дорученням Уряду, Міністерство юстиції  оприлюднить список всіх теплопостачальників з інформацією про їх реальних власників, щоб українці бачили, хто конкретно наживається на переплатах за тепло і теплу воду.

«Ми будемо подавати позови до місцевих теплокомуненерго, які будуть необгрунтовано завищувати ціни. Таким чином, ми очікуємо зниження ціни на 15-20% саме на тепло і гарячу воду. Я розумію, що я – прем’єр України, але в якомусь сенсі – я і мер України, і повинен подбати про те, щоб ці відносини були чесними. Тому що там, «внизу», людей немає кому захистити. І ми створимо механізм для такого захисту», – підкреслив Володимир Гройсман.

Прем`єр-міністр України переконаний: чесні платіжки – відповідальність не тільки центральної, а  й місцевої влади та керівників теплопостачальних підприємств. Тому місцева влада має інвестувати в модернізацію котелень. Кошти для цього є – тільки завдяки децентралізації місцеві бюджети зросли в 4 рази. 

До слова, у Тернополі впродовж усього літнього періоду проводитимуть масштабну реконструкцію котелень та заміну труб тепломереж.  До початку опалювального сезону у місті заплановано замінити близько трьох кілометрів труб централізованого опалення за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

Додаткову підтримку від держави отримають міста районного значення з обмеженими бюджетами.  Через Фонд регіонального розвитку Уряд виділив 3 млрд. грн. на енергомодернізацію комунальної сфери. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гройсман, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #опалення, #тернопіль, #тернопільські новини, #ціна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: