Приватний інтерес Свистуна поставив під загрозу діагностику онкохворих з усієї Тернопільської області

Опубліковано:
26 Червня, 2019

Депутати Тернопільської обласної ради проти того, щоб в Тернопільскому обласному онкологічному диспансері був сучасний томограф. Головний лікар онкодиспансеру звернувся до депутатів, надати в оренду приміщення для встановлення компютерного томографа.

“Хочу доповісти по цьому питанню, каже депутат, Михайло Пінь. – З кінця 2018 року, наявний томограф вийшов з ладу, на його ремонт треба 6 мільйонів 800 тисяч гривень. Фірма сказала, що вона його поремонтує. Я цілком підтримую, медичну комісію, що потрібно мати свої томографи, свої компютери. Ви самі розумієте що там відбувається, і які там люди, а вони ще мають йти кудись невідомо куди і шукати ту томографію і за це вони платять великі гроші теж. В нас є проблема: ми не погджуємося на оренду приватних структур, кажемо що треба мати свій, і ми не маємо коштів. Але такі лікарні як психо-невро, як онко, як дитяча, не можемо лишити без томографів, бо без цього неможливо робити якісь дії”.

 “6 мільйонів 800 тисяч це звичайно добре було би, якби нам вдалося відновити роботу того томографа який був нам подарований у співпраці з фондом Ахметова. Але враховуючи сьогодні, що йде реформа, і національна служба здоров’я буде проплачувати за медичні послуги, а послуги компютерної томографії, МРТ також включені в оплату. І якщо зараз виходячи з цього ми бачмо за раціональне виділяти з обласного бюджету . І ми це будемо довго робити, бо нема перевиконання коштів, і це буде так як було по психоневроогічній лікарні. Але в нас добра практика, коли встановлюють приватні апарати. Заключають угоди по соціальних послугах. І пацієнти які лежат, які є соціально незахищеними. Ми не маємо відношення ні до ремонту, ні до обслуговування, цих надзвичайно вартісної апаратури. Нам прихоиться вибирати. Як на мене, я вважаю, що зараз не раціонально дати 7 мільйонів. Бо НCЗУ буде проплачувати медичну послугу, у звязку з реформою, і якщо приватний то меична послуга для соціальних категорій буде. Ми маємо вибір, але вже скільки часу ми шукаємо ті кошти, а пацієнти, як йдуть в інші заклади, шукають, оплачують там чималі кошти” – каже Віктор Овчарук.

 Віктор Овчарук, також озвучив питання, що з орендарями є досягнута домовленість про те, що вони відремонтуют за свій кошт наявний томограф, і це буде закріплено в рішенні.

Більшість депутатів під час своїх реплік, скаржились на те, що апарати поставлені за кошт благодійників теж платні, але від приватних відрізняються тим, що гроші від плати йдуть в кишеню, а коли він виходить з ладу, як це сталося з апаратом в онкологічному диспансері, влада має виділяти гроші на його ремонт і обслуговування. І за їхніми словами ціни нічим не менші від офіціних в приватників, але чомусь на то часто закривають очі.

Найбільшим лоббістом не допустити приватника з сучасною апаратурою вступив лікар 2 міської лікарні представник Самопомочі Роман Свистун, з простої та банальної причини — усіх хворих для проходження діагностики відправляють на приватний томограф в Другу міську лікарню, в якій працює депутат, та де головним лікарем є його земляк з Підволочищини Віктор Вікторович Кміта, і присуність приватного томографа в онкодиспансері прямо впливає на прибутковість бізнесу.

Доки депутат Свистун захищає бізнесові інтереси керівництва міської лікарні №2, пацієнти онкологічного диспансеру не мають можливості нормальної діагностики ні на приватному обладнанні, ні на обладнанні лікарні. Наразі, приватний інтерес Свистуна поставив під загрозу швидкість і правильність діагностики онкохворих з усієї Тернопільської області.

Далі буде…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лікарня, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свистун, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: