На Тернопільщині відбувся майстер-клас з надання невідкладної долікарської допомоги за євростандартами

Опубліковано:
24 Червня, 2019

23 червня на базі Струсівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини відбувся майстер-клас з надання невідкладної долікарської допомоги за євростандартами. Проводили захід студенти Тернопільського національного медичного університету імені Я. Горбачевського, сертифіковані інструктори від Всеукраїнської Ради Реанімації Наргіз Джавадова і Роман Тарасюк. Вони пояснювали, як поводити себе в тих чи інших екстремальних ситуаціях, як правильно надавати медичну допомогу в різних випадках. Розказували, за яких умов проводиться непрямий масаж серця, демонстрували, як правильно його робити людям різного віку. Окрема увага була приділена зупиненню кровотечі, зокрема застосуванню джгута Есмарха. Також людей вчили накладати шину при переломах, надавати допомогу при опіках, утопленні та удавленні, а також поділилися іншою важливою інформацією. За словами Наргіз, люди, що прийшли на тренінг, були допитливими і задавали багато питань. «Найголовніше – те, що вони були справді зацікавленими в тому, щоб навчитися правильно надавати допомогу своїм ближнім» – сказала інструктор.

Ініціатором заходу була фармацевт аптечного пункту Струсівської амбулаторії Антоніна Федик. Вона розповіла, що до цього її спонукав пост у Фейсбуці про те, як неповнолітня дівчина, надавши долікарську допомогу, врятувала життя чоловікові . Активне обговорення посту з односельчанами про важливість таких навичок для кожної людини спонукало жінку до подальших дій, і вона звернулася з відповідною ініціативою до завідувача Струсівської АЗПСМ Ольги Куриляк, сільського голови Романа Бойка. Крім них, в реалізації задуму допоміг професор Тернопільського медуніверситету Арсен Гудима, а також колектив амбулаторії.

Загалом тренінг пройшов успішно. «Сподіваюся, ми будемо проводити такі заходи повторно, щоб донести ці знання до більшої кількості людей, адже знати, як поводити себе в тих чи інших екстремальних умовах, дуже важливо усім» – сказала Антоніна Федик.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #допомога, #майстер-клас, #навчання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: