21 червня літнє сонцестояння – кельти у цей день відзначали свято Літа

Опубліковано:
21 Червня, 2019

У літнього сонцестояння 2019 року є точна дата і, навіть, час – астрономічне сонцестояння відбудеться у 18 год 55 хв за київським часом. У цю добу ми спостерігатимемо найкоротшу ніч у році і найдовший день. Нахил осі обертання планети Земля найменший в напрямку Сонця, саме тому Сонце для спостерігачів з поверхні Землі – найвище у небі. Тому зустрічаємо астрономічне літо і згадуємо, як відзначали цей день у минулому. Дівчата плели вінки з трав, які у цей день набирали таємної сили, пускали вінки по воді, яка також у цей день особлива. Заходили у воду з молитвою. Замовляли достаток у дім – заховували дрібні гроші під порогом будинку. Ворожили на вінках чи вийдуть заміж. Не можна у цей день викидати залишки їжі, злитися, лихословити. 

Кельти цей день присвячували пісням і танцям стрибали через вогнища – так відзначали свято Літа.

Збирали трави. Особливо цінували папороть. Шукали цвіт папороті, яка могла подарувати магічні здібності. Вночі вважали, що папороть охороняли феї та ельфи. Подібні свята були у східних слов’ян. Називались по-різному – Духів день, Колосок, Ярилов день, Солнцекрес, Купайло, Івана Купала.

 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прикмета, #сонцестояння, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: