«Будуйте таку громаду, де немає корупції», радить голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець

Опубліковано:
21 Червня, 2019

Тернопільщина – один із регіонів України, де процес об’єднання сіл у громади відразу був доволі активним. У тому, що цей рух – правильний, у Вишнівецькій об’єднаній територіальній громаді (ОТГ), уже не сумнівається ніхто.

Успіхи, яких невелика сільська громада досягнула за менш як 3 роки, – вражають. Йдеться і про фінансові показники, і про втілення численних інфраструктурних проектів, і про оновлення в освітній галузі та вигідну співпрацю з партнерами.

– Зміни у Вишнівецькій громаді є і вони триватимуть, – каже голова Вишнівецької громади Володимир Кравець. – Я просто іншого шляху не бачу. Причому сьогодні тут – Кравець головує, завтра прийде хтось інший, а громада житиме! Адже ОТГ ми створили не для когось особисто, а для всіх людей. Аби їм було зручніше отримувати послуги, аби їхні діти вчилися і працювали – тут, а не їздили по світах.

Зокрема, Володимир Кравець впевнений: до кінця 2020-го у Вишнівецькій громаді буде вдвічі більше населених пунктів і не менше 20-ти тисяч жителів.

Мета – зробити комфортнішим життя у громаді

Вишнівецьку об’єднану територіальну громаду у Збаразькому районі у 2016 році своїми рішеннями утворили: Вишнівецька селищна, Бодаківська, Бутинська і Старовишнівецька сільські ради. До складу ОТГ із центром у Вишнівці відразу ввійшли такі села, як: Бодаки, Бутин, Загороддя, Кинахівці, Мишківці, Поляни, Старий Вишнівець і Федьківці. За словами голови громади, спершу місцеві доволі скептично реагували на об’єднання перелічених населених пунктів. Однак із часом побачили кардинальні зміни, повірили у краще і навіть почали допомагати змінювати свої села.

– Роботи у нас є чимало, адже лише у Вишнівці близько 70% доріг не мали твердого покриття, – розповідає голова. – Люди, які бачать, як проводять благоустрій у тих чи інших селах, запитують: «А коли таке робитимуть у нас?». Пояснюємо, що все і відразу реалізувати неможливо, тому намагаємося працювати за принципом: якщо десь зробили освітлення, то в іншому місці – дорогу; якщо там – поклали тротуар, то тут – більше уваги приділили школі чи садочку.

Так само керівництво громади діятиме і надалі. Усе для того, щоби зробити життя в ОТГ ще комфортнішим. Тим паче, розвиток Вишнівецької громади уже не спинити. Так, депутати нещодавно ухвалили рішення «Про схвалення проекту рішення «Про добровільне приєднання територіальних громад до об’єднаної територіальної громади». Наразі йшлося про доєднання до ОТГ Дзвинячанської сільської ради. І це – лише перша ластівка.

– Є багато довколишніх сіл, які хочуть долучитися до Вишнівецької об’єднаної громади. Люди в прямому сенсі цього слова штурмують сільські ради, спонукають до того, щоб вони приймали правильні рішення, – додає Володимир Кравець. – Але переважно саме сільські голови і блокують цей процес: не скликають сесії або телефонують депутатам, щоб ті не приходили на засідання і не було кворуму.

Будуйте правову країну, будуйте громаду без корупції

Власне, можливість розширення за рахунок доєднання навколишніх сіл у Вишнівецькій ОТГ розглядали від часу її створення. Але добитися успіхів у цій справі дійсно раніше не могли. Причому це відбувалося попри бажання звичайних громадян, які у децентралізації та об’єднанні якраз вбачали позитив, стверджує пан Кравець.

– Так, у селі мали бюджет, наприклад, у 300 тис. грн, але ж хіба за ці кошти можна щось суттєве зробити? – запитує він. – Та нічого! Фактично, це кошти лише на зарплати і премії працівникам сільської ради. І через те, що вони дбають лише про власні меркантильні інтереси, страждають всі люди. Прикро, що за такі дії, або точніше – бездіяльність, ці особи не понесуть жодної відповідальності…

Багато міських і сільських рад, які досі не об’єдналися, вже втратили і час, і ресурс для покращення життя своїх населених пунктів та їхніх жителів, впевнений Володимир Кравець.

– Сумніватися не потрібно, – наголошує він. – Ви повинні об’єднуватися і рухатися уперед. Повірте, ніхто не прийде до вас і нічого раптом не зробить. Хіба що на початках держава якісь кошти підкине чи інвестор зацікавиться. Так, є ще програми донорські – від міжнародних організацій, але це – також тимчасова поміч. Все одно треба розраховувати, перш за все, лише на власні сили. Будуйте правову країну, будуйте таку громаду, де немає корупції, і матимете очевидні результати!

До речі, від принципу добровільності при об’єднанні громад в Україні незабаром відмовляться. Процес стане примусовим. Так само було колись у сусідній Польщі. За таких обставин втрати для ОТГ і довколишніх сіл – і в часі, і в коштах – будуть обопільними. І вирішальним у цьому плані, на думку Володимира Кравця, стане вже наступний, 2020 рік.

Надія Новак

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #кравець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: