Тернополяни просять зупинити масове «омолодження», а саме обрізку дерев, адже вважають, що знищення всієї маси крони не практикують в цивілізованих країнах, бо це дуже шкодить дереву. Петицію з таких змістом подали до міської ради:

«В Тернополі вирішують проблему великих дерев, що сильно розрослися (бо не було належного догляду, вчасної санітарної обрізки) або стали аварійними, через сухі гілки, кардинально. Часто звучить термін “омолодження дерев” або “топінг” – знищення всієї маси крони. Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність – не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни.

Обрізання виконується людьми, які не є фахівцями, без дотримання елементарних норм, на зразок збереження не менше 50% обсягу крони і обрізки в належний час року і тільки тих порід дерев, яким це показано. 

Обрізані невірним способом дерева в більшості випадків гинуть за 1-3 роки. Зате вирішується “проблема” з листям – його не потрібно збирати і вивозити. 

Пропонуємо заходи для вирішення проблеии. В першу чергу потрібно робити санітарну обрізку дерев фаховою, як це є в європейських містах. Розробити чіткі правила для комунальників, за якими буде здійснюватись догляд за всіма деревами в місті. 
Ввести мораторій на омолоджуючу обрізку здорових дерев, та ввести покарання за порушення, що призводять до загибелі дерев. 
Налагодити комунікацію з мешканцями з питань озеленення – інформувати про плани щодо обрізок та замін дерев. 

Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає. 

Створити групу з фахівців-дендрологів та з представників громадськості для розробки програми комплексного озеленення Тернополя: з аналізом існуючого стану, виявленням проблем, механізмами їх вирішення, загальної концепції озеленення. 
Детальніше про топінг», – пише автор петиції Анастасія Джула.

Усього за 9 днів петиція зібрала половину необхідних підписів, а саме – 150. Нагадаємо, щоб цю петицію розглянули у міській  раді – за 30 днів вона має зібрати 300 підписів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дерево, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #петиція, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: