Володимир Кравець: «Майбутнє належить тим, 
хто бачить можливості там, де інші бачать тільки проблеми»

Опубліковано:
22 Травня, 2019

Володимир Васильович Кравець,  успішний аграрій і підприємець, три роки тому очолив Вишнівецьку селищну раду об’єднаної територіальної громади, яка нині стала прикладом успішного вирішення проблем громадського життя, перш за все, за рахунок так званого «людського фактору» ‒ подолання корупції та забезпечення якісного управління на місцевому рівні. Володимир Васильович ділиться з читачами  City Life своїми думками з приводу проблем та своїх досягнень за першу половину каденції на виборній посаді.

– Володимире Васильовичу, з яких реформ Ви розпочали свою діяльність на посаді голови Вишнівецької селищної ради?

– Перша реформа була кадрова. Доволі швидко я з’ясував, що більшість керівників не переймалися господарськими питаннями і просто відсиджувалися в своїх кабінетах. Були й такі, що зловживали на робочому місці оковитою чи використовували бюджетні кошти або громадські ресурси для власного збагачення. Тому довелося з  ними розпрощатися. Для цього спочатку перевели всіх керівників на контракт терміном у один рік, а хто не виправився ‒ по закінченні контракту звільнили. 

– Які господарські проблеми потребували нагального вирішення?

– Перше, що я зробив, ‒ самотужки оглянув усі приміщення, що були у власності селищної ради ‒ від підвалів до горищ. Виявив дуже багато проблем, які накопичувалися і не вирішувалися роками. Окремі з них цілком могли бути вирішенні власними силами, але чомусь у попередніх керівників до цього «руки не доходили». Після такої ретельної ревізії стану справ, склав для себе перелік першочергових завдань і, крок за кроком, спільно з командою однодумців, приступив до їх вирішення. До числа пріоритетних відніс проведення ремонтів приміщень, впорядкування території, наведення загального ладу в громадському господарстві. Турбував також стан доріг, особливо між населеними пунктами, але цю проблему вирішити силами місцевого самоврядування поки що не вдається. 

– Проблеми з корупцією у владних кабінетах мали місце?

– Так, прояви корупції були, але ми дуже швидко їх виявили і жорстко припинили. Хтось зрозумів, що пощади не буде і розрахувався сам, когось розрахували ми. Позбулися також тих, хто полюбляв вживати оковиту на робочому місці, або намагався державні кошти чи громадські ресурси використати для власного збагачення.  

– Вас критикують як керівника?

– Так, і доволі часто. Головним чином, критику на свою адресу чую від «старої гвардії» колишніх керівників, які самі свого часу нічого толкового не зробили, а сьогодні їм не до вподоби будь-які наші започаткування. Позитивні зміни їх дратують, звідси й критика…

– Ви маєте певний «генеральний план» дій чи дієте ситуативно?

null

– Повноцінний довгостроковий план дій за наявності такої великої кількості проблем, які щороку поповнюються новими, скласти в нинішніх умовах неможливо. Тому почасти вирішувати їх доводилося  ситуативно. Окрім того, я за складом характеру та попереднім досвідом роботи є не стільки стратегом і політиком, скільки господарником. Тому, коли бачу нагальну  проблему ‒ одразу ж приступаю до її вирішення.

– В одному із своїх перших інтерв’ю Ви заявляли, що працюватимете на виборній посаді тільки один термін.  Своєї думки з цього приводу не змінили?

– Ні, не змінив. Казав і кажу всім, у тому числі своїм підлеглим, що прийшов на цю посаду, щоб показати, як навіть за умов невеликого бюджету можна за короткий час навести лад і вирішити левову частку проблем життя громади.  Чому це не вдавалося моїм попередникам ‒ нехай залишиться на їхній совісті. Своє завдання вбачаю в тому, щоб показати приклад і сформувати команду керівників з новим баченням та готовністю чесно працювати на благо своєї громади. Переконаний, що за відсутності корупції і наявності команди порядних керівників можна навести лад не лише в громаді, але й у державі за п’ять років.

– Який стан справ із розвитком малого бізнесу в підпорядкованій Вам громаді?

– Ми добилися того, що місцеві підприємці офіційно оформили всіх своїх працівників і сплачують податки у місцевий бюджет. Зростанню кількості підприємців перешкоджає відтік активного і працездатного населення на заробітки за кордон, але ми покладаємо надії, що ситуація з часом зміниться на краще. Певні перспективи для розвитку місцевого бізнесу є, в тому числі в туристичній сфері. Над цим ми нині активно працюємо. Допомогти справі могли б інвестиції, у тому числі закордонні. Якщо інвестиційна політика в країні зміниться на краще, це стане хорошим стимулом для розвитку різноманітного місцевого бізнесу. 

– Як ви оцінюєте стан реформи місцевого самоврядування?

– Переконаний, що альтернативи цим процесам немає і вороття назад не буде. Звичайно, потрібно вдосконалювати нормативну базу, інші механізми, але розвиток органів місцевого самоврядування ‒ це той шлях, який ми маємо пройти, щоб стати справді європейською державою. Життя нашої громади наочно підтверджує необхідність і доцільність децентралізації ‒ значну кількість проблем вирішити на місцевому рівні можна швидше і з меншими затратами, ніж очікувати команди зверху. Тому місцеве самоврядування потрібно розвивати і утверджувати позитивними прикладами, а також формувати з числа громадської активної молоді наступне покоління керівників, у тому числі місцевого рівня.

– Який досвід Ви отримали за перші роки роботи на виборній посаді?

– Скоріш за все це не досвід, а глибоке і неочікуване враження від відсутності мотивації і готовності більшості керівників та пересічних жителів громади докласти зусиль, щоб змінити своє життя на краще, яке я отримав, коли приступив до виконання своїх обов’язків голови селищної ради. Красиві гасла роками не підкріплювалися конкретними діями. Більше того,  стан справ тільки погіршувався, а люди в плані самоорганізації громадського життя перебували начебто в напівсонному стані. А якщо й нарікали, то тільки на центральну владу.

Відрадно, що нині ситуація кардинально змінилася і маємо багато прикладів зростання громадської активності населення, особливо серед молоді. Необхідно лише рішуче позбутися корупції в усіх гілках влади і навести лад у державі. Це ‒ достойна мета для наступного покоління керівників усіх рівнів. 

– Чи планує створена Вами партія «Добрий самарянин» брати участь у наступних виборах до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування?  

– «Добрий самарянин» ‒ молода політична сила регіонального рівня, але ми не виключаємо можливості брати участь у виборах народних депутатів Верховної Ради, а також обов’язково будемо висувати своїх кандидатів до виборних органів місцевого самоврядування. На час початку виборчої  кампанії, ми будемо готові представити виборцям команду порядних людей  ‒ професіоналів своє справи, які будуть самовіддано і чесно працювати на благо громади, всього українського народу та задля розвитку української держави.

Спілкувався Володимир Уруський

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #кравець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: