Автомобіль «Тесла», сонячні панелі та черга за Сонцем – відгомонів 7 «Науковий пікнік»

Опубліковано:
21 Травня, 2019

Наукові лабораторії під відкритим небом, сотні експериментів головна тема яких “Рух”, 46 наукових команд об’єднали на Театральній площі організатори події ГО “Центр науки Тернополя”. У Тернополі пройшли 7 “Наукові пікніки”. Христина Білінська, координатор “Наукових пікніків”: “У неділю 19 травня –  відбувся, насправді, третій фінальний день форуму “7 Наукові пікніки. Тернопіль”. У п’ятницю та у суботу ми разом з гостями “Центру науки Тернополя” активно спілкувались – головне питання: популяризація науки серед школярів та молоді, адже “Наукові пікніки” – це один з інструментів такої роботи. Наше місто першим прийняло таке наукове шоу, і зараз передує також – саме на Тернопільщині “Наукові пікніки” вже проводяться у районних містах, започатковані у об’єднанних територіальних громадах (ОТГ) області. Координатори наукових пікніків на Тернопільщині: Христина Білінська, Артем Коновалов, Заріна Дацик, Мар’яна Циганин Богдана Бойчук, Алла Соколовська, Мирослав Ліщинський та ін.” На другий день форуму Мегі Бібілурі, координатор проекту “Розвитку програми клубів молодих першовідкривачів в країнах Східного партнерства” (м.Варшава, Польща), презентувала Клуб Молодих Першовідкривачів (КМО ).

У неділю, третій день форуму, наукові експерименти розпочались у 13 годині під захмареним небом. Головна сцена, яка була встановлена для проведення “Днів Європи в Україні,” стала головним майданчиком пікніків. Тут виступали організатори, гості, очільники міста, творчі колективи, чекали на бітьків загублені дітки. Тон події задали запальними танцями школярі Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети. Протягом дня доторкнутись до науки прийшли тисячі тернополян різного віку. Обіцяна синоптиками негода не змогла налякати містян і, навіть, два рясних дощика тільки додали позитиву. Серед хмар до тернополян посміхнулось і Сонце, що відразу стало причиною довжелезної черги за можливісттю подивитись на головну зірку планети Земля через телескоп. “Це була моя найбільша тротуарка” – поділилась у соціальних мережах Тетяна Свинарик-Іващенко, спільнота любителів астрономії “АстроТернопіль” вперше прийняли участь у пікніках. Разом з добрими друзями вони створили команду “Любителі астрономії Тернопільщини” – клуб “ТерАстро” і астрономічне товариство Тернопільського району “Небозвід”.

Дивували тернополян роботи на сонячних батареях, сонячні батареї крутили барабани та давали живлення моделі автомобіля-внедорожника.

Погрілись на сонечку і велетенськи африканські равлики-ахатини. Діти не боялись брати їх на руки. Одним з цікавих експонатів був барабан, у якому резонатор був змайстрований зі старого жорсткого диска – привезли модель з Бережан. Роботизовані руки також тішили школярів – за умовою правильного виконання завдання така рука віддавала досліднику маленький приз.

Діти залюбки приймали участь у майстер-класах: обирали продукти здорового харчування, разом зі студією анімації “Руда Миша” малювали тауматропи (двокадрові анімаційні іграшки). У інших наметах займались створенням пісочних малюнків, робили перші кроки у створенні комп’ютерних програм тощо. Отримували досвід і екстримально разом з запаленням газової суміші на руці, “різали” руки (“штучна кров”), дивились, як виростають фараонові змії, вивергаються кольорові вулкани. Тішились полімерними хробачками, “замерзлими” під дією вогню гілочками сосни. 

На пікнік заїхав і  перший серійний автомобіль-електрокар, що використовує літій-іонні акумуляторні батареї із запасом ходу понад 320 км на одній зарядці – “Тесла Roadster“. Авто, яке вже не потребує пального і не забруднює повітря.  

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Денис Мудрий, Сергій Вербицьки, Андрій Ревун

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #наука, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #пікнік, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: