Виставка авторських робіт Ірини Харатін та її вихованців – у Борщівському краєзнавчому музеї

16.05.2019 10:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Це вже зараз писанки для нас не дивина. А тоді, на початку 90-х про них практично ніхто нічого не знав, не бачив. Хіба що, старші люди. У Скала-Подільській, наприклад,  писанковий «бум» почався у 2010 році. І то, завдяки керівнику гуртків у позашкільному навчальному закладі «Дитячий парк»  – Ірині Харатін.

Світ писанки вона відкрила для себе у 2008 році. Упродовж двох років ретельно оволодівала  народним ремеслом. І тільки після цього вирішила поділитися знаннями з охочими навчитися писанкарству. На базі Борщівського краєзнавчого музею пані Ірина провела авторський майстер-клас з писанкарства для шкільних викладачів образотворчого мистецтва. 2010-й рік у її житті був особливим: відчувала себе першопрохідцем у справі відродження традиції писанкарства. Так під її керівництвом з’явився гурток «Диво-писанка».  А наступного року вона вже отримала звання «Майстер народних художніх промислів художнього писанкарства». Через три роки Національна спілка майстрів народного мистецтва України відзначила її працю званням «Народний майстер». У 2015 році Ірина Харатін зацікавилася етнокультурою слов’янського народу. Вивчивши історію ляльки-мотанки та її різноманітну техніку виготовлення, створила власну авторську колекцію. У ці травневі дні вона експонується у Борщівському краєзнавчому музеї. Також там представлена оригінальна експозиція писанок у вигляді дерева. Його творці – вихованці пані Ірини. До слова. У музеї є постійно діюча авторська експозиція писанок з орнаментом трипільської доби, яку створила художник-реставратор музею Любов Лесицька. На фото (зліва направо): директорка Скала-Подільського «Дитячого парку» Валентина Стефина, народний майстер Ірина Харатіна, завідувачка методичною роботою Борщівського обласного краєзнавчого музею Наталія Николин з експонатами виставки.

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі