«Сезон дощів» не дає тернопільським аграріям вчасно провести посівну

Опубліковано:
15 Травня, 2019

Погодні умови впливають на посівну кампанію в Україні, поки в низці областей ішли дощі, які не дозволяли вийти в поле, в інших областях стояла спека і аграрії навпаки – чекали вологи.

Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської аграрної ради, пише Укрінформ.

“На велику кількість опадів та неможливість вчасно засіятись нарікають аграрії у ряді областей Західної, Центральної та Північної України – Вінницькій, Хмельницькій, Львівській, Житомирській, Чернігівській, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Чернівецькій. У цих регіонах пройшли сильні дощі з грозами, а подекуди і градом. Декотрим господарствам це завадило вчасно засіяти сою, соняшник, кукурудзу. Ще одна несприятлива ситуація, яку створюють опади, – неможливість вчасно внести добрива на ранні зернові та зерно-бобові культури, які уже зійшли. Окрім того, надмірна вологість провокує появу хвороб у рослин – кореневої гнилі, борошнистої роси та септоріозу на зернових”, – акцентували у профільному відомстві.

Деяким сільгоспвиробникам доводиться пересівати культури, оскільки сильні дощі їх змили.

Разом з тим на півдні та сході України – в Донецькій, Луганській, Миколаївській, Херсонській, Одеській областях – опади пройшли помірні. А в деяких районах Запорізької області впродовж місяця була посуха.

“У четвер на кінець-то пройшли дощі і ситуація поліпшилась. До дощів була напружена ситуація з яровими ячменями, горохом, бо все горіло. Добре, що хоч не було максимальних температур. Для нас цей дощ дуже бажаний”, – розповідає директор ПП «Укрлітагро» Сергій Шарапов із Запорізької області.

За даними Укргідрометцентру з 27 квітня по 6 травня на Західній і Північній частині України випала місячна або навіть півторамісячна норма опадів. Така кількість вологи призводить до перезволоження верхніх шарів ґрунту та високої відносної вологості повітря.

Станом на 10 травня аграрії України посіяли ярі зернові та зернобобові культури на 5,5 млн гектарів, або 76% запланованих площ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #аграрій, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #посівна, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: