Децентралізація потребує серйозної законодавчої підтримки, тому АМУ закликає парламент підтримати законопроекти, які очікують громади

12.05.2019 12:43   Джерело: Асоціація міст України
Опубліковано : Новини Тернопілля

Децентралізація – важливий інструмент перетворення нашої країни на сучасну європейську державу зі спроможним місцевим самоврядуванням, що має достатньо повноважень та ресурсів для забезпечення комфортного і благополучного життя людей. Тому створення адекватного законодавчого поля для децентралізаційної реформи – це одночасно і велика відповідальність, і найбільша інвестиція у майбутнє. Адже, у центрі цієї реформи – люди, їх інтереси та потреби, - Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Реформа місцевого самоврядування, зокрема децентралізація, як і будь-яка інша реформа, потребує серйозної законодавчої підтримки. На жаль, вже більше року не приймаються закони, що сприяють та поглиблюють децентралізацію. Так, 3 квітня 2018 року парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення». Після цього жодного нового закону або змін до діючого законодавства не було прийнято!

Асоціація міст України впевнено стоїть на сторожі органів місцевого самоврядування України, тому Аналітичний центр АМУ підготував перелік законопроектів, прийняття яких сприятиме продовженню децентралізації та реформуванню місцевого самоврядування:

№ 8051 «Про засади адміністративно-територіального устрою України»

№ 8369 «Про внесення змін до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування»

№ 6150 «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»

№ 2003а «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення терміну оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування»

№ 7073 «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" (щодо додержання принципів місцевого самоврядування)»

№ 10189 «Про внесення змін до Закону України «Про охорону дитинства» щодо реалізації міжнародної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді»

№ 10190 «Про внесення зміни до розділу VI Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України (щодо додаткових надходжень до бюджетів міст та об'єднаних територіальних громад, які приєдналися до міжнародної ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді»)»

№ 10186 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування територіальних дорожніх фондів»

№ 9424 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення»

Також, АМУ застерігає народних депутатів від прийняття законопроектів:

№ 8124 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні»

№ 6489 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення»

№ 10154-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів»

null

 

null




Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Асоціація міст України  

Коментарі