Загублений світ Русилівських водоспадів на Тернопіллі

12.08.2019 08:43   Джерело: В пошуку пригод
Опубліковано : Новини Тернопілля

Є щось магічне і загадкове у швидкій спадаючій воді оточеній первозданною природою. У чистому, прозорому і такому духмяному повітрі від якого паморочиться в голові. У красі весняного лісу, усіяного різнобарвними квітами. Загублений світ напівзабутих історій і легенд, що оживають у фантастичному краю водоспадів на Тернопіллі.

Невеличке село Русилів, Бучацького району, що на Тернопільщині приховує біля себе надзвичайної краси перлину природи - унікальний каскад водоспадів.

  Русилівські водоспади - це гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення, вони розташовані на невеликому потоці (права притока річки Стрипа) на південний схід від села Русилів. Загальна довжина потоку - близько 3 км. А завдяки своєму дуже вдалому розміщенню, ця територія має ще й унікальний клімат, та входить до складу Національного природнього парку "Дністровський каньйон".

  Машиною чи автобусом можна дістатись лише до села Русилів, а далі навпроти інформаційної таблички про водоспади, з якої можна дізнатись багато корисної інформації, потрібно йти невеликою вуличкою, що спускаєть вниз. Сама вуличка, з часом, перетворюється на стежину, яка й приведе нас до надзвичайного дива природи. Прогулюючись селом, аж не віриться що там, далі серед густого лісу заховані такі скарби. А стежинка в'ється,прямуючи з гори, достатньо озирнутись навколо, щоб завмерти від оточуючої краси - дерева, квіти, пянкі аромати і загадкові схили, тут чути спів пташок та гомін вітру. Ще трішки і з правої сторони долинає шум води, а з-за дерев відкривається неймовірний вид, то перший з 15  водоспадів, які тут знаходяться, заввишки вони від 1,5 до 12 метрів та шириною 10-15м. Всі водоспади разом утворюють надзвичайний по своїй красі великий каскад, загальною довжиною, близько 1 км.

 

Долина потічка утворює невеликий каньон, з подекуди крутими схилами на яких відніються вишнево-червоні та блакитно-зелені шари гірських порід. В поєднані з кущами, квітами та невеликими деревами, якими поросли береги водойми, здається що ти потрапив у загублений світ, поза межею часу та простору. Вкриті мохом великі брили, маленькі пагони папоротті, химерні коріння та кришталево чиста вода все це сворює настрій, навіює спокій та збуджує фантазію.

 
 

Не до всіх водоспадів можна легко дістатись, краще спершу спуститись на низ долини, а тоді по каньону потихеньку підніматись до водних красенів, природа навколо просто неймовірна. Кожен з водоспадів по своєму прекрасний та унікальний. До одних можна підійти, інші важкодоступні, а є такі, до яких ведуть деревяні сходи, які настільки вписались в оточуючий ланшафт, що здається просто виросли тут. Завдяки небайдужим людям та волонтерам на каскаді щорічно проходять екоакції тому сміття майже немає.

 
 

Ліс навколо настільки гарний і квітучий, наповнений співом пташок та солодким ароматом весни що тут не помічаєш плин часу. Різноманітні квіти (медунка, конвалії, фіалки), запашні трави, химерні дерева - все хочеться роздивитись, торкнутись, увібрати в себе та залишити на згадку у памяті. Якщо пройтися далі можна натрапити на гарні галявини де і палатку можна розмістити і пікнік організувати. А на мальовничому березі Стрипи, в яку і впадає наш потічок так хочеться просто посидіти милуючись навколишньою красою. Тут все таке таємниче і химерне, що в якийсь момент мені здалося що з-за гілля зараз з'явиться мавка, а біля берега хлюпочуться русалки.

 
 
 

Я з великим подивом для себе відкрила загадковий світ Русилівських водоспадів, адже жодна фотографія не може передати тої навколишньої краси, сили і величі води падаючої з висоти. Тої неймовірної енергії, незбагненої атмосфери водоспадів яка здатна не лише руйнувати, а й творити, надихати і наповнювати. Бажаю Вам всім знаходити свої загублені світи на Тернопіллі, адже це край де здійснюються мрії, край відкриттів та захоплень, який зачаровує своєю таємничою красою.

Пригоди тривають...


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: В пошуку пригод  

Коментарі