Восьмий фестиваль гаївок у Мушкатівці традиційно відбувся на Провідну неділю

Опубліковано:
8 Травня, 2019

Численні гості з’їхались звідусіль, була присутньою на святі і делегація з Польщі, яку гостинно приймали у Борщеві, а вже пізніше – у Мушкатівці.

Польські гості були вражені нашим українським колоритом, традиціями, дзвінкими гаївками.

Фестиваль має уже свою історію, адже вісім років – то великий пласт роботи, втілених задумів.

Організатори навіть зняли відеоролик, в якому розповіли коротку історію фестивалю: від найпершого до сьогоднішнього.

Відродила із забуття колоритну традицію водіння гаївок громадська діячка, колишня директорка школи у Мушкатівці Марта Кузьмич. І за це їй великі спасибі, адже сьогоднішні діти такі далекі від народних звичаїв, у них зовсім інші інтереси і вподобання.

Та цього не скажеж про дітей з Мушкатівки, Слобідки Мушкатівської, Стрілківців, Борщева, Королівки, Верхняківців, Висічки, Пищатинців та інших сіл Борщівської ОТГ, які активно брали участь у водінні гаївок, традиційних народних забавах, конкурсах.

Трішки похмурий і вітряний день компенсувався чудовим настроєм, гостинністю організаторів, веселими і щедрими гаївками.

Цьогоріч фестини мали дві нові родзинки: міні-фест пасхальної поезії, до участі в якому зголосилося понад 20 юних учасників та виставка вишиваних ікон «Хресна дорога» авторства отця УГКЦ Миколи Суса із села Дзвинячки. Виставку представила Ганна Костів- Гуска, відома українська поетеса. У презентації також взяли участь журналістка, письменниця Марія Довгошия та громадська діячка Марта Кузьмич.

Народна майстриня Ірина Харатін зі Скали –Подільської традиційно провела майстер-клас із писанкарства.

Від розмаїття вишиванок, рушників, писанок сільська площа нагадувала велетенське кольорове полотно. Довкола лунають давно забуті гаївки, веснянки, віршовані заклики. Разом з дітьми і молоддю співають пісень і люди старшого віку. Усім весело і цікаво!

Поки велично лунали гаївки, закликаючи і прославляючи весну-красну, на фестивальному майданчику можна було навчитися багатьом ремеслам. Майстри народної творчості щедро ділились з охочими досвідом оформлення писанок, влаштувавши для зацікавлених людей майстер-класи. Можна було помилуватися красою картин художників краю, оглянути виставку великодніх кошиків, писанок, рушників, яку оформили працівники закладів культури та шкіл громади.

Закликати і оспівувати весну після Великодніх свят – це не лише традиція, але й добрий знак. Знак надії, що все у нас буде гаразд.

null

Ірина Мадзій

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гаївка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: