В Теребовлі зацвіли каштани (Відео, Фото)

Опубліковано:
7 Травня, 2019

Ці прекрасні рослини в рідному місті завжди починають цвісти в травні місяці ось вже багато років поспіль та за любих погодних умов. Навіть люди у значних літах не пам’ятають головну вулицю міста Князя Василька без травневого цвіту каштанів.

Вказана вулиця в центральній частині міста уквітчана каштанами майже на всьому своєму проміжку. І що цікаво, так це те, що каштани змінюють свої покоління одне за одним і теребовлянці, які з різних причин не були в рідному місті 20 років, 30, а то й всі 40 років поспіль, дивуються, кажучи: «Таке враження, що ці дерева ніколи не старіють на відміну від людей!»

Цього року весна не радує теплом, але каштани все ж почали цвісти і так продовжуватиметься тиждень, два. Раніше ще одна вулиця в Теребовлі була вздовж засаджена каштанами – Січових стрільців, та в останні роки через розширення її рослини тут зовсім зникли. Проте каштанів є досить ще в скверику Т. Шевченка, в Молодіжному парку, в парковій зоні Замкової гори, на інших вуличках та й у дворах багатоповерхових жилих будинків.

До нині мешканці Теребовлі та напевно й інших міст України не можуть достеменно пояснити чим їх приваблюють каштани. Адже, цвіт рослин майже зовсім не видає запаху, проте досить прикрашає дерево своєю стрункою пірамідальною формо, яку помітно з далеку, а в сутінках здається, що то ліхтарі горять на деревах. Про каштани написано багато віршів, пісень і, йдучи поміж них, так і хочеться заспівати на всю ширину душі, обійняти кожне дерево та говорити, говорити гарні слова.

  У Теребовлі в минулому і позаминулому роках деякі з цих красивих дерев цвіли двічі – в травні та жовтні через підвищену температуру повітря й поступово засохли. Та на їх місці з’явились нові, ще кращі, ще стрункіші.

Коротка наукова довідка: Корисні властивості каштана були помічені досить давно. У лікувальних цілях використовується кора, листя, квітки, насіння та плоди цієї рослини. Горіхи каштана їстівного подрібнюють на борошно, з них же виганяють спирт. Вживаються їстівні горіхи сирими, смаженими і вареними, вони на смак трохи солодкуваті.

Плоди каштана загоюють рани, знеболюють, знімають запалення, мають бактерицидні, сечогінні, кровоспинні, вено-тонізуючі, антиоксидантні властивості, служать для профілактики і лікування пухлинних захворювань, перешкоджають утворенню тромбів, знижують температуру при застуді.

Майже рівно чотири роки тому, 22 травня 2015 року, автор цих рядків, йдучи містом спершу почув дивну  та чаруючу мелодію, а коли ближче підійшов до ресторації в центрі міста «Високий замок», то побачив ще дивніше дійство. В затінку великого каштану якийсь чоловік віртуозно грав на електроскрипці. Зібралося тут чимало глядачів різного віку, та кожен перехожий зупинявся і слухав, слухав, підносив свій зір до вершини квітучого дерева і знову слухав. Поряд від гурту молодиків чулося: «Ну й лабає чувак, ну й лабає…» І дійсно музикант виймав з інструменту все на, що той здатен був і ще більше. До того всього він в такт мелодії здійснював танцювальні па, особливі рухи тіла, що ще більше заворожувало,чарувало. Як потім з’ясувалося, музикант їхав з Івано Франківська до Тернополя чи то на весілля грати, а чи на якийсь концерт. З деким із теребовлянців він вітався, а на запитання чому він тут зупинився, адже потрібно було самому ще й звукопідсилюючу апаратуру з власного буса виймати, він відповів так: «Не міг не зупинитися у цей сонячний весняний день біля такої краси, захотілося віддати шану квітнучим каштанам…» На щастя відеокамера булу з собою і вдалося зафільмувати кавальчик того подвійного прекрасного дійства – чарівну мелодію та цвіт каштанів.

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #каштан, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: